PO INVAZIJI ITALIJANOV NA OBMEJNE ČRPALKE: Na Goriškem se bodo z njimi 'spopadli' tako

Slovenija

Zaradi vse višjih cen naftnih derivatov v Italiji so na bencinskih servisih ob slovensko-italijanski meji vse daljše vrste Italijanov, ki hodijo po bencin preko meje. Zaradi močno oviranega prometa so v Občini Brda ukrepali in po okrepljenih redarskih in policijskih enotah konec tedna sprejeli ukrepe, ki bodo domačinom olajšali prometne težave.

V Občini Brda so se v ponedeljek sestali s predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo in koncesionarjem, podjetjem Kolektor CPG, predstavniki bencinskega servisa in ostalimi. O dokončni rešitvi so se dogovorili danes, je povedal briški župan Franc Mužič. "Zavedam se stiske ljudi, ki imajo probleme na poti v službo, po raznih opravkih, zaradi te dolge kolone, ki se v trenutku pojavi tudi v dolžini kilometer ali celo dveh," je dejal.

Pred bencinskim servisom pri Štalonih je vrsta čakajočih pred bencinskim servisom Neblo vse do odcepa do vasice Brdice pri Neblem, avtomobili pa zapirajo tudi odcepe za vasi Fojana, Kozana in Šloverenc. Težave se pojavljajo tudi na nekdanjem mejnem prehodu v Vipolžah.

"Na sestanku je bilo navrženih kar nekaj predlogov, do odločitve pa smo prišli danes, s projektantsko hišo iz Nove Gorice, kjer smo ugotovili dve zadevi – da je smiselno narediti neko pentljo, ki bo absorbirala od 20 do 30 vozil na samem dvorišču Petrola in da bi regionalno cesto, od novega krožišča pri Agrarii do Štalonov, do vhoda v bencinski servis tudi malo razširili," je še povedal briški župan. Zagotovil je, da bodo z deli za vsaj makadamsko razširitev ceste začeli že v dnevu ali dveh.

Dogovorili so se tudi, da bi na bencinskem servisu skušali čim hitreje organizirati delo in usmerjati kupce.

Podobne težave imajo tudi v Mirnu. Na tamkajšnji občini so sprva menili, da bo to kratkoročno stanje, vendar glede na novo razmerje cen bencina v Sloveniji in Italiji vse kaže, da bo to postala stalnica. Zato so tudi sami poslali dopis na policijsko postajo Nova Gorica, na Petrol, na republiško direkcijo za infrastrukturo in tudi koncesionarju, ki upravlja s to državno cesto, Kolektorju CPG.

Skozi Miren poteka glavna povezovalna cesta med goriškim in kraškim delom občine, zaradi teh čakajočih kolon pred bencinskim servisom sredi kraja je otežena tudi vožnja intervencijskim vozilom. V Občini Miren-Kostanjevica dodajajo še, da gre predvsem za varnost v cestnem prometu, med katerimi sta tudi najbolj ranljivi skupini, pešci in kolesarji.

Po zadnji vladni intervenciji za regulacijo cen bencina je razlika med cenami v Sloveniji in Italiji že slab evro. Zato so marsikateri italijanski vozniki pripravljeni pred slovenskimi bencinskimi servisi čakati tudi uro ali več, da napolnijo ceneje svoje jeklene konjičke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija