PO INCIDENTU V MORJU PRI DELAMARISU: To je razlog, zakaj se je iz morja dvignila velikanska cev (FOTO)

Izola

Včeraj smo poročali o nenavadnem pojavu v morju v Izoli, ko se je iz morja po neurju – na veliko presenečenje mnogih – dvignila velikanska cev. Zanimalo nas je, zakaj točno je do incidenta prišlo in ali je dogodek predstavljal kakšno nevarnost za okolje ali plovila. Po odgovore smo se obrnili na Občino Izola, kjer so nam pojasnili, da se je podoben dvig cevi zgodil že v lanskem letu, vendar iz drugih razlogov.

Cev, ki se je dvignila iz morja, je "sestavni del podmorskega izpusta za padavinske vode, ki se začne na razbremenilnem objektu na črpališču Izola, zgrajen pa je bil v sklopu sistema odvajanja odpadnih voda na koprsko čistilno napravo," pojasnjujejo na občini.

Zakaj pa je cev pokukala ven? "Del cevi podmorskega izpusta se je dvignila nad gladino morja v bližini nekdanje tovarne Delamarisa, ker je po predvidevanjih prišlo do vdora zraka pri črpanju velike količine meteornih vod v razbremenilnem objektu," odgovarjajo na občini.

 

Velika količina padavinske vode in nevihta

"Ob velikih nalivih, ko je padavinske vode preveč, se ta preko varnostnega preliva prečrpava preko podmorskega izpusta v morje. Očitno je pri tem prečrpavanju prišlo do take količine zraka v sistem podmorskega izpusta, da je na najvišji točki to cev dvignilo, vendar dogodek nima nikakršnih negativnih posledic na okolje," zagotavljajo.

"Sočasno je zaradi nevihte in velikega valovanja prišlo do premikanja cevi, s katere so zdrsnili obtežilniki, ki cev zadržujejo pri dnu. Ob pojavu so pristojne službe nemudoma ukrepale, območje zavarovale in prevrtale zračni žep na cevi ter jo tako znova potopile," so dodali.

 

Poškodovane dele cevi bodo odstranili

Podoben dvig cevi se je že zgodil v lanskem letu, vendar ne na istem mestu. "Saniran del iz lanskega leta je v tokratnem dogodku ostal nepoškodovan. Takrat so bili razlog za dvig cevi spoji na nosilcih-obtežilnikih cevi, ki so zaradi vplivov okolja s časom popustili," so še pojasnili na Občini Izola.

"Točen vzrok letošnjega dogodka bomo še raziskali in določili ukrepe za preprečitev tovrstnih pojavov v prihodnje, nemudoma pa bodo odstranjeni poškodovani deli cevi," so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
I know |  05 .09. 2020 ob  08: 31
Res grozen INCIDENT!
Cev se je postavila med slovensko in hrvaško ribiško barko medtem ko sta ribarili pri ladjedelnici.
Pomorska policija ni posredovala, saj je bila cev uspešna.
(povzeto po Le Mondu)