"PO FRANCIJI AVSTRIJA. KDO JE NASLEDNJI?": Obsodbe in izrazi solidarnosti po napadu pred dunajsko sinagogo (FOTO)

Svet

Slovenski premier Janez Janša je po napadu na Dunaju izrazil solidarnost z Avstrijo. Zavzel se je za ničelno toleranco do radikalnega islamizma. Slovenski obrambni minister Matej Tonin pa je dejal, da gre za žalosten dan za Evropo in tragičen za Avstrijo. Iz sveta se še naprej vrstijo številni odzivi, obsodbe in izrazi solidarnosti. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je boj proti islamističnemu terorizmu "naš skupni boj".

"Po Franciji Avstrija. Kdo je naslednji? Nihče ni imun na teroristično grožnjo v Evropi. Ničelna toleranca do radikalnega islamizma. Popolna solidarnost Slovenije z Avstrijo," je na Twitterju sporočil Janša.

Obrambni minister Matej Tonin pa je tvitnil, da gre za žalosten dan za Evropo in tragičen za Avstrijo. "Še en strahopeten napad. Naj bodo nedolžne žrtve v naših mislih in molitvah. Vlaganje v varnost in dosledno preganjanje vseh ekstremizmov je nuja in nič več stvar izbire," je poudaril.

Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Naše misli so z avstrijskimi sosedi, poškodovanimi, žrtvami in njihovimi družinami. Ostati moramo enotni in se nikoli ukloniti terorju," so sporočili prek Twitterja.

Britanski premier Boris Johnson je tvitnil, da je "globoko šokiran" zaradi dogodkov na Dunaju. "Misli Združenega kraljestva so s prebivalci Avstrije - skupaj z vami stojimo proti terorju," je dodal.

Solidarnost z Avstrijo je izrazil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je še menil, da bi morala Evropa stopiti skupaj proti "grozljivemu valu terorizma", ki ji grozi, češ da sta tarča napada varnost Evrope in njen življenjski stil, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Že v ponedeljek je francoski predsednik Emmanuel Macron po napadu zatrdil, da se Evropa ne bo uklonila teroristom. Tudi v Bruslju so dejanje obsodili. "Močnejši smo od sovraštva in terorja," je na Twitterju sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Tudi italijanski premier Giuseppe Conte je obsodil napad, zunanji minister Luigi di Maio pa je menil, da se mora Evropa odzvati. Vodja opozicijske desne Lige Matteo Salvini je obsodil "terorizem v srcu Dunaju".

Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je obenem izrekel sožalje svojcem žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podobni odzivi so danes med drugim prišli še iz Danske in Izraela.

Ameriški predsednik Donald Trump je napad označil za odvratno dejanje terorizma. Ob tem je na Twitterju izrazil sočustvovanje z Dunajem. Kot je še zapisal, se morajo končati "ti hudobni napadi na nedolžne ljudi". Napad je prav tako obsodil demokratski predsedniški kandidat Joe Biden.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  03 .11. 2020 ob  10: 47
-2
Kdo ve preko KATERE DRZAVE je PRISEL v AUSTRIJOjQuery112302970639842748255_1604396785757

Kot BILAL BOSNIC, aretiran v italiji zaradi novacenja za ISIS. Pred tem je pridigal v SLOVENIJI. Na youtubu so bili videji kako je januarja 2011 s pridigo odprl molilnico sunitske muslimanske skupnosti v Ljubljani.