PO EVROPI SE NADALJUJE RAHLJANJE UKREPOV: Ponekod omilili ukrep nošenja zaščitnih mask, odprli tudi nekatere plaže

Svet

Po Evropi se nadaljuje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu. V Španiji približno polovica državljanov prehaja že v predzadnjo fazo, ko se lahko odprejo vse trgovine, na kulturnih dogodkih pa se lahko na prostem zbere do 400 ljudi. Omejitev glede zbiranja so močno omilili tudi na Češkem.

Rahljanje ukrepov se bo med drugim danes nadaljevalo v Španiji, kjer bosta v drugo fazo napredovala še Madrid in Barcelona in več drugih španskih provinc. V drugi fazi je od danes 53 odstotkov oziroma okoli 25 milijonov Špancev.

Druga faza med drugim pomeni, da je znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob ohranjanju razdalje. Odprejo se lahko trgovine, manjše od 400 kvadratnih metrov, a le do 30-odstotne zasedenosti. Odprejo se lahko tudi terase lokalov in restavracij do polovične zasedenosti, pa tudi hoteli in turistične namestitve, a ne skupna območja. Znova so možne kulturne prireditve, v zaprtih prostorih se jih lahko udeleži do 30 ljudi, na odprtih pa do 200.

Po več kot dveh mesecih se bodo ponovno odprle plaže na Balearskih in Kanarskih otokih in tudi v številnih obalnih regijah države.

47 odstotkov oziroma 22 milijonov Špancev pa je od danes že v tretji od štirih faz. V tej fazi je dovoljeno zbiranje 15 ljudi. Dovoljeni so tudi poslovna srečanja in konference, a ne z več kot 50 udeleženci. Do 40-odstotne zasedenosti se lahko odprejo vse trgovine ne glede na velikost. Znova se lahko odprejo tudi trgovski centri, pri čemer je prav tako omejena zasedenost.

Tudi na Češkem je od danes dovoljeno bolj množično zbiranje ljudi. Na dogodku se jih lahko zbere do 300. Danes se tam znova odpirajo tudi hoteli, živalski vrtovi in bazeni. So pa omilili ukrep nošenja zaščitnih mask, ki je od danes obvezno samo še v trgovinah in na javnem prevozu.

Bari in restavracije se znova odpirajo v Grčiji, kjer bodo znova vzpostavili trajektni promet. Od danes bodo lahko s celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju znova potovali vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa. Trajekti bodo lahko zgolj polovično zasedeni. Kabine si bodo lahko delili samo družinski člani ali pari.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija