PO EKSPLOZIJI NA NOVEM PLINOVODU: Kriminalisti nadaljujejo preiskavo vzroka nesreče (VIDEO)

Kronika

Po torkovi eksploziji plina v Britofu pri Kranju, v kateri sta bila poškodovana dva delavca in štirje otroci, kriminalisti danes nadaljujejo preiskavo vzroka nesreče. Gasilci medtem še naprej spremljajo koncentracije plina, stekla pa bo tudi sanacija plinovoda, ki je bil na tem območju zgrajen pred kratkim.

Evakuirani stanovalci 20 hiš v bližini vodovodnega jaška, v katerem se je zgodila eksplozija, so se v torek zvečer že lahko vrnili v svoje domove. Meritve koncentracij plina so namreč pokazale, da nevarnosti ni več. Nično koncentracijo so izmerili tako v stanovanjih kot tudi v samih jaških, v katerem je bil po dogodku še zaznam plin in ki so jih gasilci prezračili.

Gasilci in policisti so vseeno preventivno vso noč nadzirali območje in izvajali meritve. "Monitoring prisotnosti plina je potekal na vsaki dve uri, ampak večjih odstopanj oziroma koncentracij plina ni bilo zaznanih," je povedal poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar.

Danes gasilci nadaljujejo z meritvami, kriminalisti pa z ogledom. V primeru zaznane nevarnosti bodo sprejeti ustrezni ukrepi. ... Kratek povzetek današnjega dogajanja v naselju Britof v Mestna občina Kranj z aktualnimi opozorili&zaporo. Z Gasilsko reševalna služba Kranj / Fire & rescue service Kranj & Gasilci Britof

Objavil/a Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj dne Torek, 03. december 2019

Danes se začenjajo intervencijski izkopi, ki jih bo izvajal pooblaščen distributer Domplan, da se odkrije luknja oziroma napaka na sistemu. Iskanje bo potekalo na celotni relaciji 400 metrov, na kateri je prišlo do uhajanja plina. Gre za povsem na novo zgrajen plinovod, ki so ga v uporabo predali šele pred dobrim mesecem in je še v fazi testiranja. V tem času so že večkrat zaznali prisotnost plina.

"Danes se bodo začeli točkovni izkopi. Kopalo se bo na treh točkah, vse dokler ne bodo odkrili napake," je povedal Govekar in dodal, da če bo treba, se bo izkopal celoten plinovod na tem območju. Dokler ne bodo našli izvora in odpravili napake, bo plinovod ostal zaprt, zato nevarnosti za stanovalce ni, je pojasnil Govekar. Je pa potrebna previdnost, saj se območje z izkopavanjem ponovno spreminja v gradbišče.

Napaka na plinovodu ne bo vplivala na dobavo plina, čeprav je ta do nadaljnjega zaprta. Ker gre za povsem novo zgrajeno infrastrukturo, namreč plinovod še ni priključen na sekundarne vode, ki vodijo do hiš. Te se bodo postopoma priklapljale. Omenjeni plinovod tako še ni v funkciji ogrevanja hiš in tudi ne bo, dokler ne bo stoodstotno varen, je poudaril Govekar.

Ob iskanju napake, ki je povzročila uhajanje plina in eksplozijo, kriminalisti nadaljujejo z ogledom kraja dogodka in preiskavo, gasilci pa z meritvami plina. "Če bo zaznana nevarnost, bodo sprejeti ustrezni ukrepi," je zagotovil predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.

Evakuacija stanovalcev in zapora območja je bila v torek zvečer preklicana. Še vedno pa je v veljavi opozorilo gasilcev, naj ljudje na tem območju ne uporabljajo odprtega ognja in naj v primeru, če zaznajo vonj po zemeljskem plinu, pokličejo 112. Zaradi eksplozije še naprej ostaja zaprta tudi lokalna cesta Britof-Kranj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija