PO DVEH LETIH PRIPORA, ZARADI 300 KG HEROINA V LUKI KOPER, NISO BILI OBSOJENI: Setnikar, Alibašić in Vetorazzi na prostosti

Kronika

Senat koprskega okrožnega sodišča je v torek odpravil pripor in odredil takojšnjo izpustitev za trojico, ki ji tožilstvo očita sodelovanje pri poslu s 300 kilogrami izredno čistega heroina, zaseženega v Luki Koper. Odpravo pripora je predlagala obramba, tožilstvo je sicer temu nasprotovalo.

Sodnik Matevž Gros je na torkovem naroku najprej pojasnil, da je sodnici porotnici prenehal mandat in da je zato v senatu nov sodnik porotnik. Sodnik je nato po kratkem posvetu senata zagovornike obtoženih vprašal, ali imajo kakšne predloge. Odvetniki so soglasno predlagali, naj sodišče obtoženim odpravi pripor, saj da traja že nesorazmerno dolgo.

Državna tožilka Janja Hvala je temu ugovarjala, saj glede na zagroženo kazen, ki se za člane hudodelskih združb začne pri petih letih zapora, in predvsem na količino heroina po njenem mnenju pripor ne traja nesorazmerno dolgo.

Senat pa je pripor odpravil in odredil takojšnjo izpustitev trojice. Pravosodni policisti so obtoženim med prvim premorom sneli verige z nog, po obravnavi pa so v zapor šli samo še po svoje stvari. Sodnik Gros je pojasnil, da bosta avgusta minili dve leti, odkar je tožilstvo vložilo obtožbo. Zakon pa določa, da lahko pripor po vložitvi obtožbe traja največ dve leti in da ga je treba odpraviti, če obtoženih sodišče v tem času ne obsodi. Kot je poudaril sodnik, pripor ne sme nadomeščati kazni.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, vkrcan pa je bil v Iranu, med lepilom za keramiko odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel od 30 do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je maja 2019 prijela soobtožena v omenjenem sojenju Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, kasneje pa še domnevnega naročnika pošiljke heroina Aleksandra Vettorazzija. Vsi trije so bili tako v priporu, še en osumljenec pa je na begu. Po prepričanju tožilstva so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel Vettorazzi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  30 .06. 2021 ob  16: 57
Mogoče pa je bila pošiljka naročena kar na sodišče?
Državljani to pomeni, da se lahko v Sloveniji prosto trguje z drogo?
jQuery112309816184878763343_1625064692811? Zglede da lahko!
kokodek |  30 .06. 2021 ob  12: 28
in kot pravi solinar, odstranite tega škodljivca, sram vas bodi za reklamo !!!!!
kokodek |  30 .06. 2021 ob  12: 26
odlična odločitev senata, potrjeno , da nam vlada mafija, haha
solinar |  30 .06. 2021 ob  10: 51
10
Dajte že enkrat umaknit tega pajaca od Počivalška stran. Že dva dni mi gre na bruhanje zaradi njega.