PO DVEH LETIH IN POL KORONA PRIŠLA TUDI V SEVERNO KOREJO: Že po prvi potrjeni okužbi "izredne razmere"

Svet

V Severni Koreji so potrdili prvo uradno okužbo z novim koronavirusom ter odredili strogo zaprtje javnega življenja, poročanje severnokorejskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je pozval k reševanju "nepričakovane krize" in odredil izredni nadzor nad virusom.

Kim Jong-un

Prvi primer različice omikron so odkrili v glavnem mestu Pjongjang pred štirimi dnevi, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Natančnih podatkov o tem, koliko ljudi je bilo okuženih in kje so se okužili, ni.

Izolirana avtoritarna država Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v Ženevi do zdaj ni prijavila niti ene okužbe z novim koronavirusom.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

Zunanji opazovalci opozarjajo, da je ogroženih 25 milijonov prebivalcev države, saj je Severna Koreja zavrnila izvajanje programa cepljenja proti covidu-19 in lani zavrnila ponudbe mednarodne skupnosti za dobavo milijonov odmerkov cepiv podjetja AstraZeneca in kitajskega proizvajalca Sinovac, poroča britanski BBC.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

Severna Koreja se je doslej proti covidu borila predvsem tako, da je zaprla svoje meje – to je storila med prvimi državami januarja 2020. Vendar je to tudi preprečilo, da bi v državo prišle osnovne zaloge, kar je povzročilo pomanjkanje hrane in propadanje gospodarstva.

Južnokorejska vlada je danes sporočila, da je v odziv na novico o izbruhu bolezni obnovila ponudbo za humanitarno pomoč Pjongjangu, ki pa se na ponudbo še ni odzval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija