PO DRŽAVI KROŽIJO TA SPOROČILA: Neznanci grozijo z objavo posnetkov masturbiranja in zahtevajo plačilo

Kronika

Policisti državljane opozarjajo, naj ne nasedajo izsiljevalskim elektronskim sporočilom, v katerih neznanci oškodovancem sporočajo, da so vdrli v njihov računalnik in jih posneli pri intimnih dejanjih. Pri tem oškodovancem grozijo, da bodo posnetke objavili na spletu, če jim v dveh dneh ne bodo plačali odškodnine. Na tovrstna sporočila so prvi opozorili s Policijske uprave (PU) Maribor, identična sporočila pa so se pojavila tudi na območju koprske policijske uprave. 

Kot so sporočili s PU Maribor, so na tamkajšnjem območju in tudi širše po državi prijeli več prijav oškodovancev, ki so na svoj elektronski naslov prejeli sporočilo, kjer jih neznanec obvešča, da je njihov računalnik okužil z virusom in uporabnika preko kamere na računalniku posnel pri masturbiranju. Pri tem prejemnikom sporočil grozi, da bo posnetke posredoval njihovim prijateljem ali objavil na kakšnem družabnem omrežju, če mu v dveh dneh ne bodo plačali 1200 evrov, nakazanih v kriptovaluti Bitcoin.

Primer lažnega izsiljevalskega sporočila

Policija ponovno opozarja, naj državljani ne nasedajo tovrstnim lažnim izsiljevalskim sporočilom, na njih ne odgovarjajo in ne plačujejo zahtevanega zneska. Da se na takšna sporočila, ki so se pojavila tudi na Koprskem, ne odzivajte, opozarjajo tudi na PU Koper: "Do sedaj namreč v Sloveniji nimamo podatkov o tem, da bi kdo dejansko vdrl v računalnik, ampak gre za t. i. fishing s poskusom pridobitve protipravne premoženjske koristi s prikazovanjem lažnih okoliščin (na primer da ima storilec nadzor nad vašim računalnikom oz. vaše intimne posnetke)."

Na policiji do sedaj sicer še niso prijeli nobene prijave, da bi kateri od prejemnikov teh elektronskih sporočil, tudi dejansko plačal, so še sporočili iz mariborske policijske uprave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija