PO DOLGIH LETIH PROSTORSKE STISKE JO IMAJO: Na Škofijah uradno odprli novo sodobno osnovno šolo (FOTO, VIDEO)

Koper

V Mestni občini Koper, natančneje na Škofijah, je zrasla nova, izredno sodobna šola. Občina je za eno izmed največjih naložb na področju vzgoje in izobraževanja v zadnjih letih odštela približno 16 milijonov evrov. "Osnovna šola Škofije je uspešen projekt celotne skupnosti, ne le deleža, ki bi ga z odstotki zapisali na pročelje. Je rezultat našega skupnega zavedanja, da so naložbe v izobraževanje najboljše naložbe," je na včerajšnjem uradnem odprtju šole povedal župan Aleš Bržan.

Po dolgih letih prostorske stiske in pouka v dotrajanih prostorih so Škofije dobile novo osnovno šolo. Trenutno jo obiskuje 340 otrok, a je zasnovana za 500 šolark in šolarjev. Sodobna in zelo svetla šola se ponaša z 18 novimi oddelki, manjšimi učilnicami za individualno obravnavo, računalniško učilnico, novo kuhinjo z jedilnico, knjižnico, garderobami, kabineti za učitelje, kolesarnico in skupnimi zunanjimi prostori, ki nudijo alternativni prostor za učenje.

Gradbena in inštalacijska dela je izvedlo koprsko podjetje Makro 5 gradnje, medtem ko so načrt objekta izdelali v biroju Studio.a+v, projektiranje, inženiring in svetovanje. Projektanti so si zamislili objekt terasaste in stopničaste oblike, ki ponuja zanimive in funkcionalne možnosti alternativnih oblik pouka in ki se prilagaja okoliški gradnji.

Arhitekturna zasnova šole vključuje suhozid, pergolo in druge tipično sredozemske elemente, krajinska ureditev pa se funkcionalno navezuje na obstoječe grajene, vegetacijske, simbolne in krajinske elemente v prostoru. 12 obstoječih dreves je bilo presajenih, na novo pa je bilo zasajenih približno 88 večjih dreves, sadnega drevja in oljk, 615 grmovnic in 2260 manjših grmovnic, trajnic, zelišč, okrasnih trav in vzpenjalk. V sklopu naložbe je Mestna občina Koper poskrbela tudi za novo prometno ureditev, ki bo omogočila varno in tekoče odvijanje prometa ter varen prihod otrok tako v šolo kot v vrtec.

Župan Aleš Bržan je na včerajšnjem odprtju priznal, da je nova Osnovna šola Oskarja Kovačiča Škofije najzahtevnejši in finančno najtežji projekt njegovega županovanja doslej: "Zelo veliko ljudi je vložilo zelo veliko truda in energije v to, da smo ga zaključili uspešno in pravočasno. Prepričan sem, da smo ustvarili izjemne pogoje za šolanje in da učenke in učenci s Škofij zjutraj z veseljem pograbijo šolsko torbo in se odpravijo v najlepšo šolo v Sloveniji."

Veselje ob uradni otvoritvi nove šole na Škofijah.

Objavil/a Regional dne Torek, 21. marec 2023

Da pa je projekt nove šole potekal tekoče, je bilo potrebnega veliko usklajevanja in angažiranja. Pred rušitvijo stare, dotrajane zgradbe je bilo treba zagotoviti primerne nadomestne prostore za izvajanje pouka, urediti je bilo treba tudi samostojno ogrevanje bližnjega vrtca. Svojevrsten podvig je predstavljala hitra selitev delavcev šole in šolarjev po zgraditvi novega objekta, saj so se takoj zatem začela rušitvena dela v Dvorani Burja, kjer se trenutno izvajata obnova in energetska sanacija objekta.

Vrednost gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del znaša 13 milijonov evrov, medtem ko vrednost celotne naložbe, ki obsega še rušitev stare šole, zagotovitev nadomestnih šolskih prostorov, projektiranje, nadzor, GOI dela ter vso opremo šole, nanese približno 16 milijonov evrov, pri čemer je Mestna občina Koper od ministrstva za izobraževanje pridobila dobrih 2,3 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Slavnostna otvoritev nove osnovne šole na Škofijah.

Slavnostna otvoritev nove osnovne šole na Škofijah.

Objavil/a Regional dne Torek, 21. marec 2023

S tem je gradnja nove šole na Škofijah ena izmed največjih naložb Mestne občine Koper na področju vzgoje in izobraževanja v zadnjih letih, ki pa ne bi bila mogoča brez izjemno ugodnega kredita v višini šest milijonov evrov, ki ga je odobrila SID banka. Kot je pojasnil predsednik uprave mag. Damijan Dolinar, se v SID banki zavedajo, da so investicije v izobraževanje ključne za razvoj in napredek družbe, zato so z veseljem ugodno kreditno sofinancirali projekt izgradnje Osnovne šole Oskarja Kovačiča. Hkrati je taka trajnostna prenova pomembna za zagotavljanje boljše kakovosti bivanja in prispeva tudi k ohranjanju okolja: "Verjamemo, da bosta v novih prostorih sedaj izobraževanje in vzgoja mladih o trajnostnem razvoju še prijetnejša, njihovo aktivno vključevanje v družbo pa lažje, kar je ključnega pomena za zagotavljanje boljše prihodnosti za vse nas."

Odprtja nove šole so se poleg delavcev šole, učencev in številnih krajanov udeležili tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, predsednik Krajevne skupnosti Škofije Matjaž Čok, Alan Radin iz Civilne iniciative Špet in poslanka Mateja Čalušić, zbrane pa je nagovorila tudi v. d. ravnateljice šole Vlasta Urška Baraga.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija