PO DESETIH LETIH BODO VENDARLE ZABRNELI STROJI: Novogoriški Rdeči križ bo gradil humanitarni center

Goriška

Še pred koncem letošnjega leta bo Območno združenje Rdečega križa (RK) Nova Gorica začelo graditi humanitarni center. Njegova gradnja je bila načrtovana že pred dobrim desetletjem, vendar so odtlej lokacijo postavitve večkrat zamenjali, zato je bilo potrebno prilagoditi tudi projekte. Z gradnjo bodo vendarle začeli še pred koncem letošnjega leta.

Zadnja lokacija, na kateri bodo začeli graditi humanitarni center, je postavljena v neposredno bližino zavetišča za brezdomce in pro bono ambulante v Novi Gorici. Tam bo novogoriška občina v prihodnjih letih uredila tudi skupnostni center, kjer bo pod eno streho združila več humanitarnih organizacij.

Humanitarni center bodo gradili v treh fazah - v prvi bodo postavili celotno stavbo in uredili okolico, v pritličju stavbe pa uredili skladišče za izvajanje socialnega programa razdeljevanja paketov hrane in oblek ter programa pripravljenosti ob elementarnih nesrečah skupne neto površine 206,5 kvadratnega metra. Ta del gradnje naj bi bil zaključen v roku pol leta, tako da bi v drugi polovici leta 2020 v novo stavbo že preselili skladišče.

Prva faza gradnje bo vredna 360.000 evrov, novogoriški RK pa je med štirimi prispelimi ponudbami za gradnjo že izbral izvajalca gradbenih del. Druga faza gradnje bo nato ureditev prvega nadstropja, kjer bodo pisarniški prostori območnega združenja RK in predavalnica. V zadnji, tretji fazi pa bodo uredili jedilnico za brezdomce z razdelilno kuhinjo, sanitarijami, vetrolovom in garderobo, skupne neto površine 47,3 kvadratnega metra.

Vrednost celotne investicije je po besedah sekretarke Območnega združenja RK Nova Gorica Neli Skočaj pol milijona evrov.

Na petkovi novinarski konferenci je sicer Skočajeva predstavila letošnje delovanje novogoriškega združenja. "Skozi vse leto se trudimo lajšati posledice stisk in drugače pomagati tudi v območnem združenju Nova Gorica. V letošnjem letu smo tako že pomagali skupno 783 uporabnikom z družinskimi člani, mednje smo razdelili materialno pomoč v vrednosti 51.743 evrov," je povedala Skočajeva. V projektu zbiranja in razdeljevanja viškov hrane so od trgovin prevzeli 1473 paketov doniranih viškov hrane v vrednosti 88.380 evrov, za plačilo najnujnejših položnic socialno ogroženim pa so razdelili 26.385 evrov finančne pomoči.

Med njihovimi uporabniki so tako družine kot posamezni prosilci, večina je starejših in že upokojenih z nizkimi pokojninami. "Med njimi pa so tudi zaposleni z zelo nizkimi dohodki, zaposleni za krajši delovni čas in samostojni podjetniki," je še povedala Skočajeva, ki meni, da se kljub izboljšanju gospodarske klime v državi število revnih ne zmanjšuje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija