PO AMERIŠKIH ULICAH PATRULJIRAJO OBOROŽENI POSAMEZNIKI, TRUMP GROZI: Je Amerika pred korenitimi reformami? (FOTO, VIDEO)

Svet

Protestniki proti policijskemu nasilju so v Seattlu na nekaj ulicah okoli zaprte policijske postaje v četrtek razglasili avtonomno območje brez policije, kjer patruljirajo tudi oboroženi posamezniki. V spor se skuša vplesti tudi predsednik Donald Trump. Protesti proti policijskemu nasilju, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda, se umirjajo, krepijo pa se zahteve po reformah. Energija protestnikov se je medtem preselila v odstranjevanje simbolov rasizma. Spomenike separatistični konfederaciji umikajo povsod po ZDA. Trump je medtem stopil v bran ameriški policiji.

Na tem območju se že nekaj dni zbirajo protestniki, ki izražajo zahteve po ukinitvi policije. Protesti potekajo mirno, saj tam ni policistov, ki so svojo postajo zapustili na višku protestov proti policijskemu nasilju zaradi smrti Georgea Floyda v Minneapolisu.

Skrb pa vzbujajo poročila o oboroženih posameznikih, ki na barikadah od ljudi zahtevajo identifikacijo oziroma dokaz o bivališču, preden jim dovolijo, da odidejo domov. Televizija Fox News je poročala, da slišijo "anekdote" o tem, da oboroženi posamezniki v tem območju izsiljujejo lastnike podjetij in lokalov za posebno takso.

Trump: Seattle so preplavili domači teroristi

Mestne oblasti so policistom ukazale, naj se držijo stran, razen v primeru klica na nujno številko, česar pa doslej še ni bilo. Vmes pa se pripravljajo na pogajanja z "avtonomisti". Policija nima zakonske podlage za posredovanje proti oboroženim posameznikom, saj v državi Washington velja zakon, ki dovoljuje odkrito nošenje strelnega orožja, kar praviloma velja za puške.

Trump je že v sredo tvitnil, da zahteva zakon in red, ker so Seattle preplavili "domači teroristi", ki jih po njegovem vodijo radikalno levi demokrati. V četrtek je dodal tvit z zahtevo demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu, naj pove "svojim levičarskim šefom", da se umaknejo.

V sredo je grozil guvernerju Washingtona Jayju Insleeju in županji Seattla Jenny Durkan naj prevzameta nadzor, ali pa bo za to poskrbel sam.

"Iz radikalno levega guvernerja Insleeja in županje se delajo norca na način, kot ga naša velika država še ni doživela. Takoj ponovno prevzemite nadzor nad mestom. Če ga ne boste, ga bom jaz. To ni igra. Grde anarhiste je treba nemudoma ustaviti. Ukrepajte nemudoma," je skušal položaj na svoj način umiriti Trump.

Inslee je Trumpu na Twitterju odgovoril, da se človek, ki ni sposoben vladanja, nima kaj vpletati v zadeve Washingtona. "Nehaj tvitati," je tvitnil guverner.

Odstranjevanju kipov Krištofa Kolumba nasprotujejo italijanski priseljenci

Županja Jenny Durkan je bila še bolj neposredna. "Zavaruj nas. Vrni se v svoj bunker," je tvitnila županja v spomin na čas, ko se je Trump pred protesti zatekel v bunker Bele hiše, kar je kasneje pojasnil kot inšpekcijo.

Iz parka v Houstonu bodo umaknili dva kipa vojakov konfederacije, v Minneapolisu so porušili spomenik Krištofu Kolumbu, v Richmondu so podrli spomenik predsedniku konfederacije Jeffersonu Davisu in tega bodo sedaj umaknili tudi iz rotunde kongresa v Kentuckyju.

V New Yorku demokrati zahtevajo, naj Pentagon preimenuje dve ulici v oporišču Fort Hamilton v Brooklynu, ki nosita ime po dveh južnjaških generalih. Župan Bill de Blasio poudarja, da se v današnjem času ne bi smelo nič imenovati po Robertu Leeju, vojaškem poveljniku konfederacije.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo pa se je postavil v bran kipom Krištofa Kolumba, predvsem kipu, ki stoji na Kolumbovem trgu pri Centralnem parku. Potomec italijanskih priseljencev Cuomo je dejal, da razume čustva o Kolumbovih dejanjih, ki jih ne bi nihče podpiral. "Vendar pa je kip postal simbol prispevka italijanskih priseljencev ZDA in ga kot takega podpiram," je dejal Cuomo.

V Washingtonu so začeli počasi odstranjevati varnostno ograjo okrog parka Lafayette pri Beli hiši, preko katerega se je Trump sprehodil za fotografiranje s svetim pismom, potem ko je policija napadla mirne protestnike.

Trump: med policisti ZDA je nekaj gnilih jabolk

Trump je bil v četrtek v Dallasu, kjer je napovedal izvršni ukaz, s katerim naj bi policijo pozval, da se drži obstoječih standardov glede uporabe sile. Floyda ni omenil, rasizem v ZDA mimogrede, priznal je tudi, da je med policisti v ZDA nekaj "gnilih jabolk".

"Skupaj se moramo bojevati proti nestrpnosti in predsodkom, kjerkoli se pojavijo, a naredili ne bomo nikakršnega napredka in zacelili nobenih ran, če bomo na desetine milijonov spodobnih Američanov lažno označevali za rasiste ali nestrpneže," je dejal.

Demokrate je obtožil, da želijo razpustiti policijo, na svoj dogodek pa ni povabil policijskih šefov Dallasa, ampak le sindikaliste. Župan Eric Johnson se je izgovoril, da ima druge obveznosti. Napovedal je odpravo rasnih razlik v ZDA z gospodarskim razvojem in obljubil, da bo povečal vlaganja v območja, kjer živijo temnopolti.

Surovost nekdanjega kolega Dereka Chauvina, ki je ubil Georgea Floyda, so v javnem pismu v četrtek obsodili policisti v Minneapolisu. Podpisalo se jih je sicer le nekaj več kot deset, vendar so zagotovili, da tako meni tudi več sto njihovih kolegov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  12 .06. 2020 ob  10: 28
Baje da je Derek Chauvin po plačilu kavcije, zbrane z dobrodelno akcijo... že na prostosti...