PO 9 TEDNIH KARANTENE PRED OBALO MANILE JE KOPRČAN DOMA: "Povratek je bil stresen"

Koper

Pred dnevi smo poročali o Koprčanu, ki je kot uslužbenec posadke obtičal na potniški ladji pred obalo Manile na Filipinih za celih devet tednov. Zaradi širjenja koronavirusa filipinske oblasti niso dovolile članom posadke, ki so bili tuji državljani, vstopa na kopno. Zgodba o precej kaotičnih razmerah in negotovosti ima srečen konec, Koprčan se je vrnil domov.

Fotografija je simbolična.

Po devetih tednih negotovosti in klavrnih življenjskih razmer na križarki, ki je obtičala pred obalo Manile, je Koprčan več kot srečen, da je doma. Le nekaj dni po objavi članka je ladijska družba, za katero dela, organizirala čarterski let iz Manile do Beograda za 'ujete v ladijski karanteni' člane posadke, ki so državljani dežel Vzhodne Evrope in Balkana.

Sicer ni šlo brez težav, saj slovensko zunanje ministrstvo Koprčanu ni uspelo zagotoviti prevoza iz Beograda do Slovenije. "Zagotovili so mi le prevoz z avtobusom do srbsko-hrvaške meje, nato pa so mi po elektronski pošti poslali napotke, kako lahko nadaljujem pot z vlakom, taksijem, tramvajem, peš ali z avtom do doma. Meja med Srbijo in Hrvaško je še vedno zaprta. Ni letal, ni vlakov in ni prevozov z avtobusom," opisuje zadnjo etapo grenke izkušnje, v kateri se je znašel zaradi epidemije.

Zasidrane potniške ladje pred obalo Manile.

"Ni mi preostalo drugega, kot prevoz s taksijem, kar me je stalo pravo malo premoženje. So mi pa na konzularnem predstavništvu Republike Slovenije zagotovili, da sem lahko kot državljan EU varno in mirno prečkal mejo."

Enako bi moralo veljati za voznika taksija, srbskega državljana, a se je zapletlo.

"Enako bi veljalo za taksista, pod pogojem tranzita preko Hrvaške brez ustavljanja. Kar pa ni bilo mogoče, saj voznik ni uspel pridobiti potrebne dokumentacije za prehod meje in me je bil primoran pustiti na meji," razlaga Koprčan in dodaja:

"Povratek domov je bil tako kar stresen. Posebej, če upoštevamo dejstvo, da so preostale države (Srbija, Makedonija, Bosna in Hercegovina, Romunija, Ukrajina) poskrbele za svoje državljane."

S podobnimi težavami kot Koprčan sta se na poti do doma soočala tudi državljana Belorusije. Na povratnem letu domov je bil edini Slovenec, je pa med bivanjem v karanteni na ladji vzpostavil kontakt s še eno slovensko državljanko, ki je ravno tako kot članica posadke obtičala na eni od zasidranih potniških ladij pred obalo Manile. "Za včeraj je imela napovedan let domov in upam, da se je tudi ona srečno vrnila."

Vsak dan so jim merili telesno temperaturo

Karantena pred obalo Manile v ne ravno rožnatih pogojih je trajala devet tednov. Vsak dan so jim izmerili telesno temperaturo. "Na srečo na naši ladji niso zabeležili nobenega primera okužbe. Še veliko mojih sodelavcev iz različnih držav sveta je še vedno na zasidranih ladjah v zalivu pred Manilo, mislim da jih je okrog 20, na vsaki ladji pa je 300 članov posadke."

Koprčan iz lastne izkušnje dobro ve, kako skope so vsakodnevne informacije za posadke na krovih. Ker se pogosto spreminjajo, je to klavrno in frustrirajoče, opisuje. "Osebno se trudim, koliko je v moji moči, da bi jim pomagal pri razrešitvi položaja. Nimam podatkov, ali je v zalivu obtičal še kakšen Slovenec, razen članice posadke, s katero sem vzpostavil stik in ki sem jo že omenil."

Fotografija je simbolična.

V Dubrovnik priplula že druga ladja s pomorščaki in ladijskim osebjem, ki so obtičali na morju zaradi pandemije

V torek je križarka Carnival Breeze britansko-ameriške družbe Carnival Cruise Lines pripeljala v Dubrovnik okoli 1100 pomorščakov, ki so zaradi pandemije dlje časa obtičali na ladjah. Poleg Slovencev so v Dubrovnik prišli tudi njihovi kolegi iz Albanije, Belorusije, Bolgarije, BiH, Hrvaške, Italije, Makedonije in Srbije.

Nekateri so povedali, da so na ladji preživeli tudi več kot dva meseca in pol. Kot je poročali hrvaški radio, bo križarka dva dni zasidrana, potnike bodo pregledali hrvaški epidemiologi, nato pa jih bodo z avtobusi in čarterskimi poleti napotili proti njihovim domovom.

Carnival Breeze je priplul v Dubrovnik dan prej, kot je bilo načrtovano, ker se niso ustavili v Italiji. Prejšnji teden je v Dubrovnik priplula križarka Carnival Magic, s katero je prišlo 760 pomorščakov in ladijskega osebja iz več držav.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija