PLODOVI OLJK V ISTRI PREDČASNO ODPADAJO: So kriva neobičajna nihanja temperatur? (FOTO)

Koper

V Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica so v preteklem tednu v posameznih oljčnikih na celotnem območju pridelave opazili predčasno sušenje in odpadanje plodov oljk. Po zadnjih padavinah se je pojav le še stopnjeval, tako da so posamezni oljčniki zaradi omenjenega pojava že brez pridelka. Natančen vzrok za zdaj še ni znan.

V zavodu trenutno intenzivno pregledujejo stanje v oljčnikih in pridobivajo dodatne informacije. Pregledani vzorci plodov sicer kot vzrok izključujejo možnost delovanja škodljivih organizmov, so zapisali na svoji spletni strani.

Na podlagi večletnega spremljanja maksimalnih temperatur v času pred cvetenjem pa do začetka julija so prav tako izključili pomemben vpliv le-teh na odpadanje plodov. Tudi samo nizke temperature, ki smo jim bili priča v začetku aprila, najbrž niso vplivale na odpadanje, saj so bile tudi v preteklosti podobne situacije ob tem, da je bil v teh letih povprečen vrh cvetenja zgodnejši, so ocenili.

Na podlagi prvih ugotovitev na kmetijskem zavodu predvidevajo, da so najverjetnejši vzrok poškodb na plodovih neobičajna nihanja temperatur v spomladanskem času do formiranja cvetov in času po oploditvi.

Po posvetu s strokovno službo iz sosednje dežele Furlanije - Julijske krajine naj bi bil pojav sušenja in odpadanja plodov prisoten tudi na njihovem območju. Po opravljeni raziskavi v strokovnih virih in po posvetu s tujimi strokovnjaki z območja severne Italije pa slovenski strokovnjaki še ne poznajo natančnega vzroka za nastalo stanje.

Pridelovalcem ob tem svetujejo, da skrbno pregledajo oljčnike in jim poročajo o morebitnem pojavu predčasnega sušenja in odpadanja plodov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .07. 2021 ob  17: 11
L.S. ni tako?
manemebasat |  12 .07. 2021 ob  16: 21
Nihanja temperature so nenavadna. Obicaj je pa na primer kurentovanje.