PLIN SE JE PODRAŽIL: Elektrika pa pocenila za gospodinjstva

Slovenija

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske in negospodinjske odjemalce se je v lanskem zadnjem četrtletju v primerjavi s predhodnim dvignila. Elektrika se je pocenila za gospodinjstva, medtem ko se je za negospodinjske odjemalce podražila, kažejo podatki statističnega urada.

Povprečna cena električne energije za gospodinjske odjemalce je v Sloveniji v četrtem četrtletju lanskega leta znašala 0,16 evra na kilovatno uro, kar je za pet odstotkov manj kot v tretjem četrtletju. Povprečna cena električne energije za negospodinjske odjemalce brez DDV pa se je dvignila za sedem odstotkov na 0,08 evra na evra na kilovatno uro.

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjstva se je podražila za osem odstotkov na 0,06 evra na kilovatno uro, za negospodinjske odjemalce pa za 11 odstotkov na 0,03 evra na kilovatno uro.

Kot so pojasnili na statističnem uradu, mednarodna primerjava cen električne energije za prvo polletje 2018 kaže, da je cena električne energije z vsemi davki za gospodinjske odjemalce v Sloveniji znašala 79 odstotkov povprečja EU, cena za negospodinjske odjemalce pa 75 odstotka povprečja unije.

Cena zemeljskega plina za gospodinjstva je v Sloveniji v prvem polletju z vsemi davki znašala 92 odstotka evropskega povprečja, cena za negospodinjske odjemalce brez DDV pa 104 odstotka tega povprečja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija