PLETENINE MLADE OBLIKOVALKE, KI GOVORIJO SAME ZASE: Katera vrata je zmaga na modni reviji Stylo odprla Joni Bednjanec?

Koper

Javnosti se je s svojo kolekcijo pletenin prvič predstavila lani, v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru – na modni reviji Stylo, ki jo je ob podpori ljubljanskega tedna mode organiziral koprski center mladih. In zmagala. S kolekcijo vzorčastih, barvitih in dovršeno oblikovanih pletenin, za katero je navdih našla v svojih koreninah. Po Kopru je osvojila še Ljubljano, kjer se je le nekaj mesecev zatem predstavila s samostojno modno revijo in osvojila svojo prvo nagrado. Kakšno leto je za njo in kaj vse ji je prinesla zmaga na natečaju Centra mladih Koper, nam je zaupala Jona Bednjanec.

Kdaj ste v sebi odkrili strast do modnega oblikovanja? 

Strast do oblikovanja nasploh sem v sebi odkrila že v otroštvu, konkretno do modnega oblikovanja pa v času študija.

Koliko let se že ukvarjate z modnim oblikovanjem? Opišite nam na kratko vašo ustvarjalno pot. 

Z modnim oblikovanjem se ukvarjam že od srednje šole, se pa je moja ustvarjalna pot začela že veliko prej, pletenja in kvačkanja oz. ročnih del sem se naučila že v času osnovne šole. Ob koncu osnovne šole sem se odločila, da bom izobraževanje nadaljevala v Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer Modno oblikovanje, saj so me tekstil, različni vzorci in ročna dela od nekdaj fascinirala. Če tako pogledam, je bila takratna odločitev preprosta in samoumevna. Ker moje zanimanje za tekstil in modno oblikovanje ni pojenjalo, sem se po srednji šoli vpisala na Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani in izbrala smer Oblikovanje tekstilij in oblačil, kjer trenutno končujem magistrski študij. Sicer me pletenje spremlja od nekdaj – v letih, ki sem jih preživela na srednji šoli in fakulteti sem ob študijskih obveznosti doma vselej pletla po naročilu, ali pa zase, da bi se naučila in vadila nove tehnike. Priznam, pletenje je moj način sproščanja, s katerim se tudi lažje izražam.

Glede na to, da imajo vsi mladi oblikovalci nekega vzornika, kdo je vaš?

Vzornika v smislu neke določene osebe nimam. So mi pa vzor vsi, ki verjamejo vase in v delo, ki ga opravljajo. Taki, ki se ne uklonijo oviram, ampak vztrajajo, so zvesti sami sebi in dobri v tem kar počnejo.

Kako ocenjujete temo letošnjega natečaja Stylo (Tema je Nazaj v prihodnost) in kaj lahko po vašem mnenju pričakujemo na modni brvi?

Letošnja tema je kot nalašč zame, pisana mi je na kožo v vseh pogledih. Sama namreč rada iščem navdihe iz preteklosti in jih po svoje interpretiram za prihodnost. Verjamem, da bodo letošnje kolekcije izredno zanimive in inovativne, prav take, kot je tudi osrednja tema dogajanja.

Kakšen je vaš spomin na trenutek, ko so vas razglasili za zmagovalko natečaja pred letom dni?

Spomin je še vedno živ in izredno prijeten. Za vedno ga bom hranila na posebnem mestu, kot trenutek, ki je močno vplival na moje dotedanje delo in na vse, kar počnem in ustvarjam še danes.

Leto dni je od tega trenutka, kakšno leto je za vami?

Zelo pestro in pozitivno. V tem času sem imela priložnost sodelovati in se s svojo prvo revijo tudi predstaviti na Ljubljana Fashion Week-u. Kritike, ki so sledile, so bile pozitivne, kar je pritegnilo tudi številne naročnike. Za kolekcijo sem bila tudi nagrajena, in sicer z nagrado Digi Wow. Poleg tega sem na LJFW v sklopu natečaja Fashion Scout See v finalu predstavljala Slovenijo, kar je bila tudi zelo lepa izkušnja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija