PLES V OBLEKAH ZA SLEDENJE TELESU, REŠEVANJE KVIZA Z VR OČALI IN VSTOP V SVET KRIPTOGRAFIJE: Na Famnitu uspešno zaključili poletne tabore

Koper

Zadnji dnevi avgusta na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in ifnormacijske tehnologije (UP Famnit) so potekali v družbi mladih navdušencev nad matematiko in računalništvom, ki so se udeležili poletnih taborov Matematika je KUL in Orada RAčunalniška DelavnicA. Z enotno željo po odkrivanju tako matematičnih ugank kot računalniških znanj se je letošnji izvedbi pridružilo 15 osnovnošolcev in dijakov.

Skozi predavanja, ki so potekala od 21. do 25. avgusta na fakulteti, so udeleženci matematičnega tabora spoznavali začetke kriptografije, discipline, ki je omogočila varne zapise skrivnih receptur in postopkov, poleg tega so dobili vpogled tudi v statistiko, pri kateri so se seznanili z napovedmi, ki predvidijo, kdo bo zmagal na volitvah in kakšno bo vreme prihodnjega dne. Med drugim so spoznavali tudi zanimiva dejstva s področja teorije grafov, uporabe matematike v biologiji in teorije iger.

Mladi ljubitelji računalništva, ki so sestavljali radovedno skupino udeležencev tabora Orada Računalniška delavnica, so se z uporabo orodja Unity 3D naučili izdelati tudi čisto svojo računalniško igro, se bolj podrobno seznanili s svetom kriptovalut in skrivnih šifer nekdaj in danes.

Novo pridobljeno znanje so učenci in dijaki uporabili na skupinskih delavnicah pri pripravi končnih izdelkov, ki so jih na zadnji dan taborov predstavili svojim staršem.

Vsekakor pa je bilo poskrbljeno tudi za zabavni del, ki je bil udeležencem, kot so sami dodali, še posebej všeč. Družili so se ob različnih miselnih igrah in športnih aktivnostih, preizkusili VR očala in zaplesali v oblekah za sledenje telesu.

UP FAMNIT organizira tabora z namenom popularizacije matematike in računalništva, saj stremi k temu, da bi mladim s primeri iz prakse pokazala, da sta lahko ti področji zabavni, zanimivi in predvsem uporabni. Udeleženci, ki se na tabora vračajo, pa so dokaz o doseženem namenu in uspehu tabora.