PLENKOVIĆ PRIHAJA NA OBISK: Število prebežnikov se je močno povečalo, kako zavarovati zunanjo mejo?

Slovenija

Na delovni obisk v Slovenijo danes prihaja hrvaški premier Andrej Plenković, ki ga bo na Brdu pri Kranju sprejel predsednik slovenske vlade Robert Golob. V ospredju pogovorov bodo po napovedih sodelovanje na področju energetike in infrastrukture, pa tudi razmere na Zahodnem Balkanu in sodelovanje glede migracij.

Srečanje Goloba in Plenkovića avgusta lani ob robu Blejskega strateškega foruma.

To bo drugo srečanje predsednikov vlad Goloba in Plenkovića. Prvič sta se sešla avgusta lani ob robu Blejskega strateškega foruma.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško je po navedbah kabineta predsednika vlade odlično. Si pa želita državi še okrepiti sodelovanje na področju energetike, med drugim pri širitvi terminala LNG na Krku in gradnji drugega bloka krške nuklearke (JEK 2).

Premierja bosta po napovedih Golobovega kabineta govorila tudi o sodelovanju glede migracij. Po neuradnih informacijah se je število nezakonitih migrantov, ki po t.i. zahodnobalkanski poti pridejo v Slovenijo, po vstopu Hrvaške v schengensko območje močno povečalo, skoraj vsi pa so namenjeni naprej v Italijo. Ljubljana želi okrepiti sodelovanje z Zagrebom na področju migracij in išče možnosti, kako bi Italija, Slovenija in Hrvaška skupaj zavarovale zunanjo schengensko mejo.

Golob in Plenković bosta po napovedih med drugim govorila o razmerah na Zahodnem Balkanu, s poudarkom na Bosni in Hercegovini ter dialogu med Prištino in Beogradom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija