PLAZ, KI JE TERJAL ENO ŽIVLJENJE, SI JE OGLEDAL GEOLOG: Sanacija bo trajala več mesecev (FOTO)

Kronika

Plaz, ki se je v ponedeljek sprožil na cesto v dolino Polog na Tolminskem in terjal eno življenje, si je danes ogledal geolog. Ocenjuje, da gre za okrog 10.000 kubičnih metrov materiala, sanacija pa bo trajala več mesecev. Gorski reševalci in policisti so vzpostavili stik s prebivalcema domačije, ki po plazu ni dostopna po cesti.

V dolini Polog sta stalno naseljena oče in sin, ki skrbita za govedorejsko kmetijo, je novinarjem danes povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Miha Vencelj. Plaz je prekinil njuno povezavo s svetom, dostop je možen le po pešpoti iz Zatolmina. Ponudili so jima nadomestno nastanitev, vendar zaradi živali ni še jasno, ali jo bosta sprejela.

Teren so si po ponedeljkovem dogodku ogledali novogoriški kriminalisti, ki niso ugotovili morebitnih elementov uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost Policijske uprave (PU) Nova Gorica, bodo zato o vseh dosedanjih ugotovljenih dejstvih glede plazu, pod katerim je umrl 66-letni moški, pisno obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Geolog Jože Janež je danes povedal, da se je plaz sprožil naravno. Sanacijo oziroma odkop materiala bo treba izvesti od zgoraj navzdol, kar pomeni, da bo cesta v dolino Polog zaprta več mesecev. Kakor je dejal, je trenutno najbolj ogrožena restavracija na vhodu v Tolminska korita, ki jo bodo predvidoma zaščitili z lovilno-podajno ograjo v dolžini 100 metrov. Slednja naj bi preprečila, da se kakšna večja skala skotali do vhoda v korita. V ponedeljek se je sicer na parkirišče pred vhodom v Tolminska korita zakotalila velika skala.

Šele ko bo ograja postavljena, se bodo lahko lotili čiščenja skalnega podora. V njem je nekaj velikih blokov, ki se še lahko sprožijo proti dolini, je dejal Janež. Višje v pobočju ni novih razpok in ne pričakuje, da bi se plaz širil naprej, je pa že v tem trenutku sproščenega precej materiala, ki je potencialno nevaren, je dodal.

Glede ceste v Čadrg, ki leži pod plazom, je Vencelj dejal, da še potekajo pogovori glede njenega odprtja za domačine, zagotovo pa bo do nadaljnjega oziroma sanacije zaprta za obiskovalce.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija