PIVČEVA NEPREKLICNO ODSTOPILA: "Ne želim, da mi z glasovanjem sodi politika"

Slovenija

Aleksandra Pivec je med današnjo sejo DZ o njeni razrešitvi sama odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot je dejala, kot ministrica nepreklicno odstopa, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, ki ne sprejema posameznikov, ki delajo v korist ljudi. Hkrati je dejala, da izstopa iz stranke DeSUS.

Pivčeva, kot je dejala, želi s svojim odstopom olajšati odločitev tistim poslancem, ki znajo ceniti rezultate njenega dela in so se znašli pred zahtevno odločitvijo, ko bi se morali zaradi političnih preračunavanj odločiti drugače, kot jim narekuje vest. "Ker vas na očeh javnosti ne želim postaviti v položaj, ko morate spregledati dobro delo in se odločiti drugače zaradi političnega dogovora, sem sprejela odločitev, da podam svojo nepreklicno odstopno izjavo z mesta ministrice," je dejala. Po njenih besedah odstopa tudi, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, "ki ne sprejema posameznikov, ki si prizadevajo delati v dobro ljudi in ne političnih elit ali posameznikov".

Svoje delo je ocenila kot dobro, hkrati pa je kot dobro ocenila tudi delo vlade, v kateri je bila ministrica: "To je bilo moje delo v tretji vladi in mirno lahko povem, da je bilo delo te vlade najbolj uspešno in učinkovito, kar dokazujejo tudi naši doseženi rezultati."

Iz DeSUS pa Pivčeva, kot je dejala, odstopa, ker poslanski skupini stranke ni bil zadosti njen odstop z mesta predsednice stranke in je iskala nadalje možnosti za njeno "odstranitev iz političnega prostora z današnjim predlogom za razrešitev, kljub temu da smo v vladi uspešno izpolnjevali koalicijske zaveze". Še vedno se, kot je dejala, v stranki ukvarjajo tudi s tem, da bi ji onemogočili kandidirati za predsednico na prihodnjem kongresu DeSUS, kljub temu da za njeno kandidaturo "še vedno obstaja podpora terena in kljub temu, da so z dosedanjimi dejanji že pripeljali do tega, da so številni odbori in posamezniki že pripravili svoje odstopne izjave iz stranke, kar vodi do njenega popolnega razpada""Zdaj se išče tudi možnosti, za mojo izključitev iz DeSUS. Ta trud vam želim dragi poslanci prihraniti in vam sama izročam svojo izstopno izjavo iz DeSUS z današnjim dnem," je dejala.

Pivčeva je želela prehiteti DZ

S svojim odstopom je Pivčeva želela prehiteti DZ, da bi glasoval o predlogu predsednika vlade za njeno razrešitev, ki so mu sicer v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedale podporo vse stranke v DZ, razen SNS.

Državni zbor se je tudi uradno seznanil z odstopom Pivčeve

Sejo so na predlog poslanca NSi Jožefa Horvata prekinili, a le do 18. ure. Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ) namreč točke ni želela dokončno prekiniti, dokler DZ ne bo prejel obvestila predsednika vlade Janeza Janše o odstopu Pivčeve. Njeno strogo sledenje poslovniku DZ je bilo, kot kaže, posledica nezaupanja ob nedavnem odstopu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, o katerem DZ nikoli ni bil obveščen. A je Janša medtem odstopno izjavo že poslal v DZ.

Aleš Hojs

Po odstopu državni zbor tako ni zaključil seje, kot so to predlagali nekateri poslanci, pač pa je delo prekinil le za slabo uro, dokler v DZ ni prispelo tudi uradno obvestilo Janše o odstopu ministrice. Na podlagi obvestila se je DZ nato tudi uradno seznanil, da je Pivčevi prenehala ministrska funkcija in zaključil današnjo izredno sejo. Pivčeva sicer do imenovanja novega ministra opravlja tekoče posle.

Predsednik vlade ima zdaj 10 dni časa, da predlaga novega kandidata za ministra ali da DZ obvesti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam oz. jo poveril drugemu ministru. Kandidat se nato najpozneje v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu, potem o kandidaturi glasuje še DZ.

V DeSUS so že povedali, da na mesto novega kmetijskega ministra predlagajo dosedanjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška. Zato je pričakovati, da bodo postopki bistveno hitrejši.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  06 .10. 2020 ob  09: 23
Zdaj, ko je uničila kar se je uničit dalo......
q-sound |  05 .10. 2020 ob  21: 13
ALLELUJA! Mar bi to že takoj naredila.
Piero Panin |  05 .10. 2020 ob  20: 02
Ajde ne glumi zdej..
Postenost,integriteta,zaupanje,opravicilo