PIVČEVA IN GANTAR SE PONOVNO NE STRINJATA: Kdo bo zdaj prvi sogovornik predsednika vlade?

Slovenija

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec bo predsednika vlade Janeza Janšo in druge koalicijske partnerje danes seznanila z novimi okoliščinami v vodstvu DeSUS. V sredo so se namreč organi stranke seznanili z njenim odstopom s funkcije predsednice DeSUS, do novembrskega kongresa pa bo stranko zastopal Tomaž Gantar, sicer minister za zdravje.

Aleksandra Pivec

Gantar je po sredini odločitvi sveta DeSUS prevzel začasna pooblastila predsednika stranke. A si s Pivčevo nista povsem enotna glede pooblastil, zlasti za sodelovanje v koalicijskih usklajevanjih in glede mesta podpredsednika vlade. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

Po mnenju Pivčeve je prezgodaj govoriti, ali se bo Gantar udeleževal koalicijskih usklajevanj. Kot je dejala v sredo, morajo skladno s pravnimi zakonitostmi odločiti, kdo to opravlja naprej, glede na to, da DeSUS trenutno nima formalnega predsednika. Po njenih besedah je treba pogledati, ali je začasni zastopnik stranke tudi v funkciji podpredsednika vlade ali ni.

Tomaž Gantar

V skladu z zakonom o vladi sicer funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada.

Gantar meni, da glede njegovih pooblastil ne sme biti dileme. Glede na to, da ima on začasna pooblastila predsednika stranke, je po njegovi oceni prvi sogovornik predsednika vlade on, v imenu poslanske skupine DeSUS pa njen vodja Franc Jurša. Gantar verjame, da se bosta z Janšo tudi o tem pogovorila.

Janez Janša

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS odstopila na sredini seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi bržkone odločal o njeni razrešitvi. Do napetih razmer so pripeljali očitki na njen račun glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji.

Izredni kongres DeSUS bo v prvi polovici novembra. Pivčeva je napovedala vnovično kandidaturo, bo pa še preverila zaupanje na terenu. Gantar še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .09. 2020 ob  13: 53
-1
Pivec , Gantar in cela poslanska skupina so ena navadni SDS podrepniki. Eden slabši kot drugi.....Pivec pa pooseblja način delovanja te vlade: laže in krade vsem na očeh in se obnaša kot, da nič ni !!!!!
Ivan |  10 .09. 2020 ob  11: 18
-1
Glede na to, da je PIvčeva odstopila, bodo tudi drugi akterji afere, recimo Markoćić? Ker ona je darilo samo sprejela, nekdo ji je dal, omogočil. Popolnoma isti primer z oljčnikom.
vseved |  10 .09. 2020 ob  09: 38
Lepo kriminalno zdruščino je zbral komunist Janša okoli sebe. Da bo mera polna bo Počivalšek pripeljal v to sredino še Popoviča.
Motoviltz |  10 .09. 2020 ob  09: 15
Kaka mižerja od osebe je vodila DESUS.
Pero kakšna mižerja so šele predstavniki vodstva te stranke, ki so jo izvolili namesto Erjavca.
Ona bo verjetno ostala ministrica v vladni koaliciji, kot predstavnica DESUS, v kateri nje praktično ni več.
Ni za verjet, kaj vse zmorejo naši vladarji.