PIVČEVA DOBILA NEZAUPNICO: A odstopila ne bo!

Slovenija

Aleksandra Pivec po izglasovani nezaupnici sveta stranke za zdaj ostaja predsednica DeSUS. Prekinjeno sejo bodo nadaljevali 9. septembra, do takrat pa bodo poskušali razčistiti dileme glede glasovanja o njeni razrešitvi. Kongres v vsakem primeru ostaja neizbežen, ta bi lahko bil konec oktobra ali novembra.

Člani sveta DeSUS so na tajnem odločanju nezaupnico Pivčevi izglasovali s 33 glasovi za in 19 proti. Po oceni predsednika sveta Tomaža Gantarja je tak izid znak, da imajo v stranki težave. "To sporoča, da imamo znotraj stranke težave, ki jih moramo čim prej rešiti. Pot je kongres," je prepričan.

Tudi sicer se v stranki strinjajo, da je kongres treba sklicati čim prej. Gantar je ocenil, da bi to lahko bilo konec oktobra ali v novembru. Do nadaljevanja seje sveta bodo tudi razčistili, ali je nezaupnica sveta stranke zadostna osnova, da izvedejo volilni kongres, je pojasnil.

Gantar: v primeru spora odloča svet stranke

Možnost glasovanja o razrešitvi Pivčeve je bila z razširitvijo dnevnega reda sicer na mizi že včeraj, a je zaradi nasprotujočih si razlag, ali svet stranke to sploh lahko naredi, Gantar predlagal prekinitev seje. Predlog so člani sveta soglasno podprli, je povedal po koncu seje.

"Želim, da delamo zakonito, brez dvomov in dilem," je poudaril Gantar. Do septembrskega nadaljevanja seje sveta stranke bodo tako pridobili mnenje strankine komisije za statutarna vprašanja in pritožbe. Ob tem je Gantar opomnil, da v primeru spora glede razlage o nejasnostih odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna.

Za čimprejšnji kongres se zavzema tudi Pivčeva, ki meni, da jo lahko razrešijo le delegati kongresa, ki so jo tudi imenovali za predsednico DeSUS. Člane je ob tem pozvala, da do takrat ostanejo mirni, dostojanstveni in naj ne odhajajo iz stranke. V vmesnem času do sklica kongresa sicer ne namerava odstopiti.

Na vprašanje, ali ni nezaupnica razlog za odstop, je Pivčeva odvrnila da bi rada slišala glas tistih, ki so jo izvolili. Sprejela je glasovanje o nezaupnici, odhod pa ponuja s kongresom, je dejala.

Kot je še povedala v izjavi za medije, pred katere sta stopila skupaj z Gantarjem, je glede na to, kaj se je dogajalo pred sejo stranke, pričakovala vse možne rezultate. Ocenila je, da je bil velik tudi medijski pritisk, na katerega je članstvo občutljivo. Na začetku seje je bila, kot je dejala, nekoliko razočarana, saj je bila razprava "res burna", a se je sčasoma umirila. Po njeni oceni je bila seja izpeljana zelo korektno.

Jurša: to ni zaključek, ampak na nek način nov začetek

Če bo pristojna komisija odločila, da je glasovanje o razrešitvi predsednika stranke legitimno, bo to odločitev sprejela. "Vsi si želimo, da nimamo pravnih dilem," je poudarila.

Dogajanje v stranki so v zadnjih tednih razburkali predvsem očitki Pivčevi glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi. Poslanci DeSUS so jo zato pozvali k odstopu.

Vodja poslancev Franc Jurša jo je večkrat pozval, naj temeljito premisli in odstopi, a kot je dejal novinarjem ob odhodu, ga ni poslušala. Meni, da je to škoda tako zanjo kot za stranko. Poslanci, ki so pred sejo napovedali, da bodo šli "po svoje", če bo Pivčeva ostala predsednica, po Jurševih besedah zaenkrat ostajajo poslanska skupina stranke, a da bodo "zadevo dokončali". "To ni zaključek, ampak na nek način novi začetek," je ocenil.

Tudi Gantar je pred sejo v pogovoru za Planet TV povedal, da se ne vidi v stranki DeSUS, če jo bo še naprej vodila Pivčeva. "Kar pomeni, da bom naredil enako, kot so se odločili člani poslanske skupine," je napovedal.

Še pred začetkom seje je Pivčeva na vprašanje, ali jo je predsednik vlade Janez Janša podprl, odgovorila, da je premier jasno povedal, da se v notranje zadeve stranke ne bo mešal. To je po njenih besedah povedal tudi poslanski skupini DeSUS. "Pričakuje rešitev čim prej, tudi v smislu umiritve razmer znotraj koalicije," je povzela. Dodala je še, da jo Janša podpira, dokler na legitimen način ni imenovano novo vodstvo stranke. "Tega ne jemljem kot podporo meni osebno, ampak temu, da se spoštuje pravne standarde in normative," je dejala.

Zanikala je, da naj bi ustanovila novo stranko. "O tej možnosti nisem nikoli govorila. Najbrž je bilo to razumeti iz moje izjave, da bom ostala v politiki," je dejala. Ocenjuje tudi, da kot kmetijska ministrica dela dobro ter da so korektno uresničevali zaveze znotraj koalicije in skladno s sklepi organov stranke, ki so jo k temu zavezali. Čuti, da želi na tem področju svoje delo nadaljevati, a v kakšni obliki, trenutno še ne razmišlja.

O aktualnem dogajanju v DeSUS so se v minulih tednih opredeljevali tudi strankini pokrajinski odbori, kjer so mnenja deljena. Da Pivčeva nima več zaupanja, so odločili v šestih od desetih odborov.

Pivčevi, ki je po šestih predsednikih prva ženska na čelu DeSUS, so delegati vodenje stranke zaupali na januarskem kongresu. Takrat je po napetem boju premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je bil na čelu upokojenske stranke 15 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .08. 2020 ob  07: 43
ima zeelo trdo kožo kot njen vzornik Janez, le zakaj ne gre k njemujQuery112305111735454141195_1598420347281??!!!!! vsaka stranka, ki ima v svojih vrstah goljufe, lažnjivce, pokvarjence, kradljivce.... ni vredna, da sploh kandidira, kaj šele, da pride v parlament!!!!!!