PISTORIUS OBSOJEN UMORA: Čaka ga najmanj 15 let zapora

Svet

Južnoafriško vrhovno sodišče je v prizivnem postopku danes paraolimpijca Oscarja Pistoriusa obsodilo zaradi umora dekleta Reeve Steenkamp. Sodišče na prvi stopnji mu mora sedaj izreči novo kazen, ki za umor znaša najmanj 15 let.

Obsojeni je kriv "za umor z zločinsko namero", je dejal sodnik Eric Leach in dodal, da mu bo sodišče na prvi stopnji moralo sedaj izreči novo kazen.

Pistorius je na valentinovo leta 2013 s štirimi streli skozi zaprta vrata kopalnice ustrelil svoje takrat 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Atlet ves čas trdi, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec.

Vrhovni sodniki njegove verzije dogodka niso postavili pod vprašaj, razsodili pa so, da ko je streljal, ni mogel mimo tega, da bi lahko koga vsaj ranil, če ne ubil. "Ni mogel vedeti, ali oseba predstavlja grožnjo in ko je streljal, je bila smrt tarče verjeten rezultat," je poudaril sodnik.

Pistorius je bil lani obsojen na pet let zapora zaradi nenaklepnega uboja. Tožilstvo, ki ga je bremenilo umora, se je na obsodbo pritožilo in vrhovno sodišče mu je danes pritrdilo. Sedaj 29-letni Pistorius, ki po šestini prestane kazni od oktobra kazen prestaja v hišnem priporu, se bo moral sedaj vrniti za zapahe.

Deli novico: