PISANI ODGOVARJA NOVELLIJU NA OČITKE GLEDE FINANCIRANJA SLOVENSKIH PROGRAMOV: "Ne pristajamo na nizkotna hujskanja"

Trst

Očitki deželnega svetnika Roberta Novellija na račun slovenske narodne skupnosti so doživeli oster odziv pri naših rojakih v zamejstvu. Novelliju je odgovoril Marko Pisani, svetnik Stranke Slovenska skupnost in edini Slovenec v deželnem svetu Frulanije Julijske Krajine (FJK), ki Novelliju svetuje, naj se raje aktivno angažira za uveljavitev pravic furlanske narodne skupnosti, namesto da se spušča v kratenje pravic ene manjšine za uveljavljanje druge. 

"Za Slovence je vsak dan praznik, ostali pa morajo zategovati pas," je dejal Novelli, nekdanji poslanec stranke Silvia Berlusconija Forza Italia (Naprej, Italija). Zmotili so ga programi in oddaje v zaščitenih manjšinskih jezikih na italijanski javni radioteleviziji Rai. 

"Zakaj je furlanskemu odmerjena samo dvanajstina?" se je vprašal Novelli, po mnenju katerega naj bi šlo za "nepravično in neenako obravnavo, saj je na našem ozemlju furlanska skupnost zagotovo številčnejša od slovenske".

Na Novellijeve besede se je odzval slovenski predstavnik v deželnem svetu FJK, svetnik SSk Marko Pisani, ki meni, da Novellijeve navedbe kažejo na nepoznavanje dejanskega stanja radijske in televizijske programske sheme deželne mreže Rai.  Spomnil je, da je bila na nedavni konferenci, ki se je odvijala pod pokroviteljstvom Občine Nova Gorica in Občine Gorica, med drugim poudarjena tudi potreba po povečanju televizijskih in radijskih programskih ur v furlanskem jeziku in ustanovitev samostojne redakcije za oddaje v furlanščini.

"Kolegi Novelliju svetujem, naj se aktivno angažira pri pristojnih institucijah za uveljavitev zgoraj omenjenih zahtev," je zapisal Pisani, "namesto, da se spušča v nazadnjaško kratenje pravic ene manjšine za uveljavljanje druge"

Kot je še poudaril, "ne pristajamo na nizkotna hujskanja in izzivanja ter potrjujemo absolutno angažiranost za to, da se utrjujejo in nadgrajujejo pravice vseh manjšin v prepričanju, da se da to doseči le s skupnimi predlogi in usklajenim delovanjem," zaključuje svoj zapis Pisani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija