Pirc Musarjeva v posebni skupini EU in ZDA

Evropska komisija je slovensko informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar v petek imenovala v posebno ad hoc skupino EU in ZDA, ki bo ugotavljala dejansko stanje aktivnosti ameriške Nacionalne agencije za varnost (NSA) glede množičnega zbiranja informacij in osebnih podatkov o državljanih Evropske unije.

Ustanovitev skupine je sprožilo razkritje nekdanjega analitika NSA Edwarda Snowdna o popolnem nadzoru podatkov s spleta in ameriških telekomunikacijskih operaterjev ter podatkov, ki jih v t.i. oblak Googlea, Facebooka, Microsofta, Amazona in drugih množično dajejo tudi Evropejci.

Novico o imenovanju Pirc Musarjeve v omenjeno skupino so danes objavili na spletni strani urada informacijske pooblaščenke. Obenem so zapisali, da je Pirc Musarjeva tako ena od petih vrhunskih evropskih strokovnjakov s področja varstva osebnih podatkov, ki sodelujejo v skupini.

Pirc Musarjeva je danes že odpotovala v Bruselj na prvi sestanek s predstavniki ZDA, izhaja iz sporočila, objavljenega na spletni strani. Svoje imenovanje je označila kot "veliko čast in hkrati tudi veliko odgovornost". "Pri delu v skupini me bo vodilo pravo in varovanje temeljnih človekovih pravic!" je zatrdila.

Pirc Musarjeva je svoje imenovanje v skupino danes komentirala tudi na Twitterju. Zapisala je: "Ponosna na Slovenijo in nase, odgovorno delo so mi zaupali."

Kot so sicer še sporočili v njenem uradu, skupina do konca mandata, ko mora oddati poročilo Evropski komisiji, ne sme dajati izjav.