PIRANSKI VRTOVI ZA SAMOOSKRBO: Kdo je zainteresiran za najem?

Piran

Tokrat ne govorimo o skritih piranskih vrtovih, ki so pravzaprav manjši parki znotraj hiš starega mestnega jedra, ampak o 'pljučih Pirana', zelenih površinah, ki se razprostirajo pod piranskim obzidjem in Ulico IX. Korpusa. V Krajevni skupnosti (KS) Piran želijo, da pridejo te obdelovalne površine, ki so sicer stavbna in ne kmetijska zemljišča, v roke prebivalcem starega mestnega jedra z enim samim namenom – za samooskrbo.

"Običajno so ljudje, ki imajo vrtove v najemu, starejši, ki jim to veliko pomeni, tudi kot oblika rekreacije, ustvarja pa se tudi socialna shema. Ker v mestu ni zelenic, poleti pa je vroče in veliko hrupa, je to priložnost za pobeg v naravo. Zato želimo dati te vrtove v najem Pirančanom," pravi predsednica KS Piran Zora Mužinić.

Gre za zadevo, s katero so se piranski občinski svetniki ukvarjali že aprila letos na pobudo svetnice Meire Hot, ki meni, da je zaradi razmer, v katerih se je znašla Slovenija in svet, potrebno zagotoviti povečanje samooskrbe za Pirančane. Cene osnovnih življenjskih dobrin letijo v nebo.

Njena svetniška skupina SD je zato predlagala, da se pri oddaji zemljišč v lasti občine vzpostavi pravna podlaga za oddajo v najem, pri kateri bodo imeli prednost občani s stalnim bivališčem v Piranu, v sorazmerni odvisnosti časa trajanja bivanja in bližine zemljišča, ki se oddaja v zakup.

Pri tem pa pride do zagate, saj naj bi bilo takšno ravnanje piranske občine protiustavno. "Za primerjavo, če greste študirat na eno od ljubljanskih fakultet, Ljubljančani pri vpisu nimajo prednosti. Drugi primer, Občina Piran ne more reči, da imajo prednost pri dostopu do morja v pristanišču tisti, ki imajo stalni naslov v starem mestnem jedru, ker je to diskriminatorno," razlagajo na občini.

Piranski vrtovi, ki se razprostirajo med piranskim obzidjem in Ulico IX. Korpusa so opredeljeni kot stavbno zemljišče znotraj zgodovinskega jedra mesta Piran. "Delno v območju ostalih nezazidljivih stavbnih zemljišč (funkcionalno zelenje), delno v območju predvidenih centralnih dejavnosti (turizem, oskrbne in storitvene dejavnosti) in predvidenih prometnih površin," razlagajo na piranski občini. Del zemljišča predstavlja še stavbno zemljišče evidentirane stavbe. Vse skupaj meri približno 10.000 kvadratnih metrov površine.

Preoblikovanje teh stavbnih zemljišč v kmetijska ni smiselno, ker že njihov trenutni status omogoča rabo v kmetijske namene. "Kot rečeno, večinoma gre za nezazidljiva stavbna zemljišča. Občina pa želi ohraniti omenjene parcele v stanju, v kakršnem so danes," še poudarjajo.

Piranski občinski svet je sprejel v prvi obravnavi predlog odloka o oddaji stavbnih zemljišč v najem za potrebe lokalne samooskrbe. S pomočjo predlagateljev ga bodo zdaj pravno dodelali, nato pa ga bo župan Đenio Zadković uvrstil na sejo občinskega sveta, kjer bodo svetniki odločali o njegovi uveljavitvi.

KS Piran pa prihodnji četrtek, 9. junija, ob 19.00 vabi vse že obstoječe najemnike piranskih vrtov in tiste, ki bi radi to postali, da se jim pridružijo na srečanju v Apollonijevi palači na Župančičevi 7 v Piranu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija