PIRANSKI SVETNIKI Z IZJEMO GZOP POTRDILI PRORAČUN V PRVEM BRANJU: "Namesto razvojno in investicijsko, je naravnan razsipno"

Piran

Piranski občinski svet je na včerajšnji seji v prvem branju potrdil proračunski dokument za leto 2020, ki predvideva 36,8 milijona evrov odhodkov. Čaka jih gradnja novega vrtca in ureditev plaže ob nekdanjem hotelu Metropol. Iskali bodo lokacijo garažne hiše in se ubadali s sprejemom občinskega prostorskega načrta. V teku so tudi aktivnosti v zvezi s kandidaturo za evropsko prestolnico kulture leta 2025, a so piranski občinski svetniki dali vedeti, da ne zaupajo načrtovanemu regijskemu sodelovanju.

Piranu je letos uspelo zaključiti prvo gradbeno fazo novega zdravstvenega doma Lucija. Celotna vrednost projekta je 5,26 milijona evrov. A kljub napovedani podražitvi na piranski občini zagotavljajo, da bo ta minimalna. Med drugim so letos dobili pet novih avtobusov za javni mestni promet in preplastili 18.000 kvadratnih metrov cestišča ter sanirali klif in pešpot med Piranom in Fieso.

V letu 2020 občino čakajo gradnja novega vrtca, ureditev plaže ob nekdanjem hotelu Metropol, iskanje dokončne lokacije bodoče garažne hiše in sprejem občinskega prostorskega načrta. Nadaljujejo se aktivnosti, povezane s kandidaturo za evropsko prestolnico kulture leta 2025, v pripravi pa je še vrsta prireditev ob 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija.

V GZOP poudarjajo, da si srčno želijo, da bi Piranu kandidatura za EPK uspela. Ali bo Piran izbran pred Ljubljano, Ptujem in Novo Gorico naj bi bilo znano že februarja prihodnje leto. "Na žalost se ob ponavljajočih in nejasnih predstavitvah finančnih okvirov projekta pojavljajo vprašanja predvsem okrog novonastale 'fundacije EPK', ki črpa še dodaten denar iz proračuna, predhodno neplaniran," pravijo v GZOP. Včeraj so sicer soglasno potrdili projekt v obliki 'knjige EPK', ki je nujno potrebna za kandidaturo.

"Vzdržani pa smo pri vzpostavitvi strateškega okvira za kulturo v obalnih občinah. Še vedno ni bil predstavljen odgovor na večkrat zastavljeno vprašanje, v kolikor kandidatura EPK ne uspe, iz kje in koliko sredstev se predvideva v tem primeru, saj nastane nova finančna situacija, katero bo morala občina kriti sama ob pomanjkanju sredstev, ki bi drugače izvirali iz naslova EPK," razlagajo svetniki iz vrst GZOP.

Piranski župan Đenio Zadković ocenjuje, da je bilo v letu 2019 veliko narejenega. Ker je bil proračun za leto 2019 sprejet šele maja, je bilo za njegovo realizacijo na voljo le slabih šest mesecev in posledično je ostalo nekaj neizkoriščenih sredstev. Tako so v predlog proračuna za leto 2020 prenesli tri milijone evrov. Občinski svet je sicer na četrtkovi seji v prvem branju potrdil proračunski dokument, ki za prihajajoče leto predvideva 36,8 milijona evrov odhodkov. Ga pa niso podprli v GZOP.

"Ob 37 milijonov težkem proračunu, ki je začuda bistveno večji od lanskega in ob nepojasnjenem prenosu iz lanskega leta za 3 milijone ter kontradiktornem dejstvu, da se ob tem želi občina zadolžiti še za približno 4 milijone, je taka naša skupna odločitev že iz tega vidika več kot argumentirana," so prepričani.

Menijo namreč, da je proračun razsipno naravnan, namesto razvojno in investicijsko. "Takšen proračun po našem mnenju predstavlja resno grožnjo za dobrobit občine Piran," dodajajo v GZOP. 

Glede projekta ribiškega pristanišča Seča je Zadković poudaril, da si kljub odporu manjšega števila ljudi, ki so ustanovili civilno iniciativo, večina prebivalcev želi ureditve tega degradiranega območja.

Vodja samostojne investicijske službe Karmen Pines je ob tem pojasnila, da je v sklopu projekta predvideno tudi poglabljanje pristanišča in vplovne poti, pri tem pa bi mulj z morskega dna začasno odložili na opuščeno solno polje, po izcejanju pa bi ga vgradili v protipoplavne nasipe ob Reki Dragonji. V sklopu predhodnega postopka presoje vplivov na okolje so že junija poslali vlogo na Agencijo RS za okolje (Arso), vendar še čakajo odgovor.

Ko oziroma če bo Arso dal zeleno luč, bodo lahko šli v pridobitev gradbenega dovoljenja. V kolikor pa bi agencija občini naložila dodatne analize, bi se realizacija projekta lahko zavlekla za okoli leto dni, v tem primeru pa bi bilo ogroženo tudi pridobivanje evropskih sredstev za projekt, je priznala Pinesova.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija