PIRANSKI OBČINSKI SVETNIK Z BAGROM NAD ARHEOLOŠKO NAJDIŠČE NA SEČI: Kaj o tem pravijo njegovi 'kolegi'?

Piran

V tem tednu je v javnosti završalo zaradi uničenja zaščitenega arheološkega najdišča na Seči. Konec maja je piranski samostojni občinski svetnik Savo Radić z bagrom porušil ostanke zgodnjesrednjeveške cerkve sv. Marije. Svetnik, ki je poseg sicer opravil na lastnem oziroma ženinem zemljišču, le-tega v odzivu za medije ni obžaloval. Kako pa na njegovo potezo gledajo nekaterih njegovi svetniški kolegi?

Arheološko najdišče pred posegom z bagrom (levo) in po njem (desno). 

Leta 1320 je cerkev sv. Marije na Seči slovesno posvetil škof Tomaž Contarini, sicer pa je območje cerkve arheološko najdišče iz 2. stoletja. Spomenik stoji na zemljišču piranskega občinskega svetnika Sava Radića oziroma njegove soproge Jelene Radić, je pa bilo območje v zadnjih letih precej zaraščeno in zapuščeno, Radićeva naj bi na njem odlagala tudi odpadni gradbeni material. Zato se je občinski svetnik očitno odločil, da ga počisti. Z bagrom je tako nedavno zravnal arheološke ostanke, kar je nekatere precej razjezilo.

Kolesja pristojnih inštitucij je zavrtela bližnja prebivalka območja, ki je o dogajanju obvestila piransko enoto Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine (ZVKD), ta pa je podala prijavo nedovoljenega posega v spomenik na Seči na Inšpektorat RS za kulturo in medije. Po ogledu terena je inšpektorat ugotovil, da so bila zemeljska dela izvedena v nasprotju z varstvenim režimom za spomenik in na nedovoljen način, tj. brez pridobitve kulturnovarstvenih pogojev in soglasja ter brez zagotovitve predhodne arheološke raziskave, piše v poročilu inšpektorata, ki ga je na Facebooku objavila novinarka Eugenija Carl.

Koliko moraš biti, ah, saj nimam primernega opisa tega primitivizma, da greš in zbuldožiraš zaščiteno arheološko...

Objavil/a Eugenija Carl dne Ponedeljek, 13. junij 2022

Inšpektorat za kulturo in medije tako vodi inšpekcijski upravni postopek zoper lastnico parcel, zadevo pa je prijavil tudi na Policijsko upravo (PU) Koper. "Potrdimo lahko, da smo v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja Poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote (219. členu KZ), ki naj bi bilo storjeno na Seči, prejeli prijavo, ki jo preverjamo," nam je odgovorila njihova tiskovna predstavnica Anita Leskovec.

A medtem ko je del javnosti brezbrižnost Radićevih močno razburila, jih drugi del ne želi 'križati'.

Odzivi 'kolegov' iz občinskega sveta

"Mene čudi, da ustrezni organi niso zaščitili arheološkega območja, npr. z označbo s tablo ali ustrezno ograjo, in posledično so s tem dovolili, da pride do gradbenih del na takšnem območju," je v odzivu za naš portal dejal samostojni občinski svetnik Marko Juriševič, ki pa verjame, "da bodo ustrezne inšpekcijske službe po prejeti prijavi ustrezno ukrepale".

Potezo svetniškega kolega "na nek način razume" Kristjan Cerovac: "Pred leti sem to arheološko najdišče, pod navednicami, videl – to je bil delček zida, en kup kamenja in en kup robide. Mogoče postopek odstranitve ni bil pravilno izpeljan, glede na to, da se lahko nek registriran spomenik umakne oz. uniči le na podlagi sklepa ministra za kulturo zaradi dotrajanosti, nezmožnosti obnove in tako naprej," razmišlja piranski občinski svetnik iz GZOP.

"Če se bomo toliko vsajali zaradi tega, kaj bi potem šele morali narediti, ko si je občina zamislila ukiniti označbo arheološkega najdišča Villa maritima na Seči zaradi poglabljanja ribiškega pristanišča," nadaljuje Cerovac, ki tukaj vidi rabo dvojnih meril in kot še en "eklatanten primer" navaja obnovo pomola pod pomorsko šolo v Portorožu, "ki je ravno tako registriran spomenik, pa so ga spremenili v betonski kolos".

Cerovac tako v odstranitvi "kupa kamenja" z zemljišča Radićevih ne vidi nič zelo spornega, pravi se mu ne zdi le ubrani postopek svetniškega kolega. Pri tistih, ki ga obsojajo pa vidi le "začetek podle predvolilne kampanje".

Večjo distanco do zadeve pa je zavzel Robert Fakin, piranski občinski svetnik iz stranke Naš kraj, ki z zadevo ni podrobneje seznanjen in je zato ne želi presojati. "Mislim, da je Savo Radić zaveden svetnik in da je težko verjetno, da bi se lotil tega vandalizma zavestno," je povedal za naš portal ter še dodal, da ima ZVKD pomembno vlogo v piranski občini, "ker je najdišče pomembnih ikon na praktično vsakem koraku in zaradi tega smo se vsi navadili, da se ničesar ne dotikamo, preden njih ne vprašamo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  18 .06. 2022 ob  12: 24
Glavni krivec je Zavod za varstvo kulturne dediščine RS, ki ne obvlada svojega dela.
Bosac je parcelo poravnal in pripravil za prodajo. Njegova bosanka pa bo poskrbela za popije in prodajo.
Kazen bo v višini dveh kapučinov
Iniciativa za pravičen Piran |  16 .06. 2022 ob  20: 55
36
Ali lahko omenjene svetnike vprašate, ali se jim zdi prav, da je svetnica GZOP Dina Kolar postavila hišo, v kateri živi na črno? Brez, da bi plačala kakršenkoli prispevek...Ko može, onaj može...banda
Paritzanistrian |  16 .06. 2022 ob  18: 51
26
Če ta barbar ne bo bil pravnomočno obsojen za to nagnjusno dejanje je Slovenija in piranska občina mrtva in si bom sam privoščil kar mi paše. Ko j..e take ljudi in še občinski svetnik, kakšna sramota. Vodijo nas kozojebi, nič čudnega da je občina Piran postala spalno naselje za Barjance in Gorjane in pekel za domačine.
Pjero Shriba |  16 .06. 2022 ob  14: 41
30
ELEKTROINSTALACIJE KRISTIJAN CEROVAC SP
Se mi je kar zdelo.
Še en strokovnjak za ohranjanje kulturne dediščine v Istri.
Pjero Shriba |  16 .06. 2022 ob  14: 38
24
Kristjan Cerovac je tudi un gran figlio di buona donna.
Egipčanske grobnice faraonov so najprej bile podrtije.
Alora bi jih po tej očitno večni balkanski logiki morali enostavno zravnat z zemljo.

Pjero Shriba |  16 .06. 2022 ob  14: 30
26
SAVO RADIĆ - manjša zidarska dela s.p.
To piše ma bizi.si
Moral bi še dodati "in rušenje arheoloških najdišč v Istri".

Spet performace Balkan kulture v Istri.
Foresti de merda al quadrato.