PIRANSKI OBČINSKI SVET PODPRL KANDIDATURO ZA EPK: V Kopru, Izoli in Ankaranu morajo še glasovati

Piran

Piranski občinski svetniki so na četrtkovi seji potrdili predlog sklepa o kandidaturi Občine Piran za naziv Evropske prestolnice kulture (EPK) v letu 2025. Piran je vodilna občina skupne kandidature štirih obalnih občin, ki jo za ta naziv prijavljajo z imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025. Ostale tri, Koper, Izola in Ankaran, bodo o tem še glasovale.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Občine Piran Bruno Kuzmin, je bila kandidatura za EPK že potrjena v sklopu proračuna. Potrditev občinskih svetnikov je po njegovih besedah dodatek, ki izraža jasno voljo do tega projekta, ni pa pogoj za samo kandidaturo.

"Ko se bo izbiralo kandidata za EPK za 2025, potrditev svetnikov ni potreben pogoj, ampak dobra popotnica, ki jo upoštevajo. Sigurno bi bilo slabše, če tega ne bi mogli napisati v kandidaturno knjigo. Smo pa zelo veseli, da so projekt, ki ga vodi župan Đenio Zadković, vsi potrdili," je dejal Kuzmin. Piranski svetniki so bili po njegovih besedah prvi, ki so glasovali o kandidaturi, v ostalih treh občinah se bodo o tem še izrekli.

Umetniški svet EPK

Župani vseh štirih obalnih mest so se na pobudo piranskega župana srečali marca letos in izrazili željo po večjem sodelovanju na področju kulture. Za prijavo kandidature za EPK 2025 so se odločili iz želje po skupni promociji kulturnih dejavnosti kot enotne čezmejne destinacije kulturnega turizma evropske razsežnosti. Po preučitvi možnosti skupne prijave so poleti podpisali pismo o nameri, s čimer je namera o skupni kandidaturi za EPK postala uradna.

Piran in partnerska mesta se nameravajo prijaviti z imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025. Številka 4 predstavlja štiri obalna mesta, v angleščini pa lahko pomeni tudi "za". Ime tako lahko pomeni Piran-Pirano za Istro 2025. Ožjo delovno skupino za pripravo kandidature vodi zunanja strokovna sodelavka Martina Gamboz, poleg nje pa aktivno sodelujejo tudi drugi domači in tuji strokovnjaki.

Kandidatura želi presegati meje, zato se po besedah Kuzmina nadejajo, da bi se projektu pridružila tudi Trst in Pulj oziroma Italija in Hrvaška, če ne dejansko, pa vsaj na simbolni ravni.

EPK je najpomembnejša pobuda Evropske unije na področju kulture. Naziv vsako leto nosita dve evropski mesti iz različnih držav. Kandidaturo za leto 2025, ko ga bosta nosili mesti v Sloveniji in Nemčiji, je napovedalo šest mest, poleg Pirana še Nova Gorica, Ljubljana, Kranj, Lendava in Ptuj. Rok za oddajo kandidature je 31. december 2019.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija