Piranska občina proti uporabi plastičnih vrečk

Piran

Občina Piran je v letu 2012 prejela povabilo k pridružitvi projektu "Eco Village". Februarja je piranski župan Peter Bossman v Bruslju podpisal pristopno izjavo za sodelovanje, julija pa je koordinatorka projekta dr. Rima Tarabay s sodelavci obiskala občino Piran in tako sklenila načrt za skupne projekte.

Bahr Loubnan je neprofitna, nevladna organizacija, ustanovljena v Libanonu v letu 2002 s strani Libanonskega predsednika Sveta ministrov Rafika Haririja ubitega v Beirutu leta 2005, zdaj je pod vodstvom Nazek Rafik Hariri. Združuje okoljske strokovnjake, geografe, biologe in strokovnjake komuniciranja in poskuša najti načine kako preprečiti onesnaževanje morja, obvarovati biotsko raznovrstnost in propagirati gospodarno upravljanje 225 km dolgega Libanonskega obalnega področja.

Občina Piran je v okviru projekta že prejela 5.000 papirnatih vrečk, ki jih bo prihodnji mesec razdelila občankam in občanom.

Akcija sovpada s predlogom Evropske komisije, ki je bil sprejet v ponedeljek in ki od držav članic zahteva, da zmanjšajo uporabo lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

Projekt "Eco Village" je nastal na pobudo Bahr Loubnan

Cilj projekta je zasnovati mrežo občin, majhnih vasi in mest, ki predstavljajo dobre primere ukrepov proti okoljskemu onesnaženju.

Poudarek je na uporabi obnovljivih virov energije, upravljanju z odpadki in preprečevanju odpadkov (še zlasti veliko je onesnaženosti zaradi plastičnih vrečk) ter podpiranjem organskega kmetovanja in zmanjševanjem izpustov ogljikovega dioksida iz avtomobilov. "V naslednjih nekaj letih bi se ta mreža razširila v močno korporacijo lokalnih skupnosti. Ta mesta bi služila kot izobraževalne platforme trajnostnega razvoja. Prek javnih programov, delavnic in šolskih ogledov bi okoliške skupnosti lahko zaznale in okusile koristi okoljske odgovornosti," poudarjajo na občini.

Naslednji korak v sklopu projekta "Eco Village" bo preveritev možnosti vključitve Padne v projekt, do konca letošnjega leta pa bo piranska občina določila še ostale skupne projekte.

Deli novico: