Pirančani z mednarodnim projektom

Piran

 Da se tudi najmlajši lahko uspešno vključujejo v mednarodne projekte, so dokazali na OŠ Cirila Kosmača Piran, ko so v projekt KLASIČNI SKLADATELJI ZA DANAŠNJI ČAS, ki ga je omogočil Zavod RS za šolstvo, vključili prav vse učence od 1. do 9. razreda.

V okviru projekta se je šola povezala s šolami iz Francije, Nemčije, Srbije in Makedonije. Tako so učenci iz tujine obiskali Piran, naši osnovnošolci pa so se podali na različne konce Evrope. Taka sodelovanja z vrstniki in šolami iz tujine so za učence neprecenljive vrednosti, saj bogatijo in nadgrajujejo njihovo znanje in izkušnje in jim odpirajo vrata v svet.

Cilj projekta je bil raziskati, kako so klasični skladatelji vplivali ne le na današnjo glasbo, ampak s številnimi dejavniki tudi na celoten tok zgodovine in na današnjo svetovno kulturno dediščino. Drugi pomemben vidik projekta pa je dejstvo, da je glasba skupen svetovni jezik, ki nas povezuje.

Projekt je potekal interdisciplinarno v obliki INTERTEDNA – vsi učenci od 1. do 9. razreda so določeno temo raziskali skozi različne učne predmete in številne dejavnosti in tako dobili vpogled v temo iz različnih zornih kotov.

Prav v teh dneh je ob zaključku projekta izšla tudi publikacija, kjer je v sklepni misli zapisano: "Ko z učenci prestopiš prag šole in se podaš v svet, se pravo učenje šele prične. Znanja, pridobljena v učilnici, se poglobijo, obogatijo in dobijo nove razsežnosti. Učenci jih smiselno prenesejo v prakso, svoja vèdenja pa shranijo v skupno zakladnico znanj, iz katere bodo črpali za prihodnost."

Sorodne vsebine:

Najstarejša koprska šola obeležila 400 let obstoja

Srednja tehniška šola v znamenju starodobnikov

Koliko vas stane šolar?

Deli novico: