PIRANČANI V PRIČAKOVANJU BURNIH RAZMER: Morje bo preseglo kritično mejo, nepredvidljiv jugo dela dodatne skrbi (FOTO)

Piran

Napovedi agencije za okolje so se uresničile, voda je poplavila nekatere predele piranske obale, a na srečo hujšega ni bilo. Največ vode je bilo na Prešernovem nabrežju, kjer je morje na obalo zmetalo tudi kamenje. A nevarnost še ni mimo, saj bo morje po napovedih poplavljalo tudi danes zvečer in jutri zjutraj, ko obstaja možnost, da bo zalilo nižje predele.

"Prešernovo nabrežje je bilo zalito, a ne v tako hudi obliki. Največ vode je bilo pred Hotelom Piran, okoli 10 centimetrov, pa do restavracije Tri vdove. Imeli smo srečo, da včeraj zvečer ni bilo valovanja, zato pa je bilo ponoči. Zjutraj je zmetalo na Prešernovo nabrežje kamenje, v mandraču pa ni prelivalo, morje je prišlo do roba," nam je pojasnil poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein.

Žal se razmere še ne umirjajo, pričakujemo lahko, da se bo zgodba nocoj ponovila. "Pričakujemo podobne razmere kot včeraj, morje naj bi se dvignilo do 320 centimetrov, kar pomeni, da bi se lahko prelivalo za okoli 20 centimetrov. Po trenutnih napovedih brez valovanja. Slabšo situacijo pričakujemo jutri," opozarja Zirnstein.

Zaenkrat kaže, da bodo razmere jutri zjutraj med 7.00 in 8.00 podobne kot danes. Zvečer, okoli 20.00, pa bi se morska gladina lahko dvignila na 340 centimetrov, kar pomeni, da bo voda zalila najnižje predele.

"Gre za razmere, ki smo jih pričakovali že od včeraj, zato smo v stalni pripravljenosti. Vsakodnevno smo v stiku z Agencijo za okolje RS. Kdaj bo zapihal jugo iz Kvarnerja žal ni mogoče natančno predvideti. Napovedan je bil za danes zjutraj, pa je prišel že včeraj zvečer. Napovedi so zelo okvirne in se lahko hitro spremenijo," še pravi Zirnstein.

Tudi regijski center za obveščanje opozarja, da bo gladina morja v prihodnjih dneh povišana. "Ob današnji večerni plimi med 18. in 22. uro lahko morje poplavi nižje ležeče dele obale do 30 centimetrov. Podobno višino lahko doseže tudi jutrišnja večerna plima, z najvišjo gladino med 20. in 21. uro. Jutrišnja jutranja plima bo nižja, vendar tudi ta lahko za nekaj centimetrov prelije najnižje dele obale," so zapisali v hidrološkem poročilu.

Povišano morsko gladino in prelivanje morja pričakujejo tudi v četrtek, in sicer v podobni višini.

Po napovedih vremenoslovcev naj bi se danes popoldne zjasnilo, najvišja dnevna temperatura bo ob morju okoli 17 stopinj CelzijaMeja sneženja bo na višini okoli 1500 metrov.

Jutri bo večinoma oblačno. Dopoldne bodo krajevne padavine v zahodni polovici Slovenije, popoldne se bodo pojavljale tudi drugod. Zvečer se bo dež okrepil in razširil nad vso državo. Ob morju bo ponovno zapihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti južni veter. Jutranje temperature bodo od 2 do 6, na Primorskem od 9 do 13, najvišje dnevne od 8 do 14, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

Obeti

Četrtek bo sprva deževen, popoldne pa bodo padavine slabele in večinoma ponehale, jasnilo se bo. Pihal bo jugozahodnik.

V petek kaže na suho vreme. Na Primorskem bo sončno s šibko burjo, v notranjosti bo precej nizke oblačnosti, napoveduje Arso. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija