Pirančani bodo plačevali še omrežnino

Piran

Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v piranski občini se bosta podražili. Občinski svetniki so v sredo potrdili nove cene, v katerih je na novo in v skladu z zakonodajo uvedena omrežnina. Vsako gospodinjstvo z običajnim vodomerom bo na ta račun plačalo 5,59 evra na mesec, pišejo Primorske novice.

Omrežnina je fiksen strošek, ki ga doslej Okolje ni zaračunavalo, namenjena pa je vzdrževanju in gradnji nove komunalne infrastrukture. Izkazana bo na položnicah Rižanskega vodovoda, denar pa se bo stekal na račun občine. Odjemalci bodo plačali 5,59 evra omrežnine na mesec, ne glede na porabo vode. Izognila se ji ne bodo niti gospodinjstva v večstanovanjskih stavbah niti tisti, ki imajo greznice.

Omrežnina bo za lastnike greznic nekoliko nižja in bo znašala 2,58 evra. “Ko so morali lastniki doslej izprazniti greznico, so poklicali Okolje in plačali storitev. Po novem bo praznjenje plačano z omrežnino, mi pa bomo morali greznico očistiti vsaka tri leta,” je Primorskim novicam pojasnil Alen Radojkovič z Okolja.

Strošek omrežnine ni zanemarljiv, saj je tudi infrastruktura, ki jo je treba vzdrževati, vse večja – poleg centralne čistilne naprave je v njej še šest malih čistilnih naprav, 16 črpališč in 178 kilometrov kanalizacijskega omrežja. Prihodnje leto naj bi se na račun omrežnine nateklo nekaj manj kot milijon evrov.

Deli novico:

Boss men |  15 .11. 2013 ob  15: 39
zakaj nikjer ne piše - pocenili so, olajšali so, skrajšali so.....
Boss men |  15 .11. 2013 ob  14: 49
še malo pa bodo žandarji hodili po domovih in zaračunavali davek na kuhinjo, kavč, posteljo,...
Pika |  15 .11. 2013 ob  13: 46
Udri po siromaku !!!!! :(
Boss men |  15 .11. 2013 ob  11: 43
sem že mislil, da bodo napisali: Piranska občina je prva Občina v Sloveniji katera je uskladila soglasja za gradnjo ter le taketa so sedaj vključena v Lokacijsko Infomacijo-tako by the way da tistemu ki gradi se ni treba še s temi soglasji ukvarjat