PIRAN V PRIPRAVAH NA NOVO PROTIPOPLAVNO ZAŠČITO: V teku terenske raziskave, spomladi javni natečaj

Piran

V Piranu poteka na več lokacijah vrtanje sondažnih vrtin za projekt protipoplavne zaščite. Z deli naj bi zaključili konec februarja. Sledil bo javni natečaj za izbiro primerne rešitve, pot do gradbenih del pa bo še dolga. V vmesnem času se bodo na najbolj izpostavljenih delih postavile montažne premične protipoplavne bariere.

V Piranu poteka na več lokacijah vrtanje sondažnih vrtin za projekt protipoplavne zaščite. Kot pojasnjujejo v kabinetu župana Andreja Korenike, se po že izvedenih vrtinah na območju Prešernovega nabrežja in v okolici Punte ter vrtinah znotraj mestnega jedra sedaj izvajajo dodatne vrtine na območju Cankarjevega nabrežja. Dela se bodo zaključila z zadnjo fazo vrtin na Carinskem pomolu. "Aktivnosti geomehanskih vrtin in laboratorijskih analiz izvajata podjetji IRGO Inštitut za rudarstvo, geotehnologijo in Okolje d.o.o. iz Ljubljane," navajajo.

Terenske raziskave naj bi se po napovedih zaključile konec februarja. Nato bodo sledile laboratorijske raziskave in izdelava poročila, ki ga občina Piran pričakuje konec meseca marca.

????????????‍♂️ Obveščamo vas, da bodo geomehaniki predvidoma jutri pričeli z izvedbo treh vrtin na Cankarjevem nabrežju v...

Posted by Občina Piran - Comune di Pirano on Utorak, 23. januar 2024.

To so prve tako obsežne raziskave v Piranu, namenjene protipoplavni zaščiti. Čeprav so bile že prej izvedene manjše raziskave za posamezne lokacije in gradnje, tokratne raziskave zajemajo celoten obseg. 

"Namen teh raziskav je pridobiti podrobne informacije o sestavi posameznih slojev tal, njihovi debelini, fizikalnih lastnostih ter dodatnih hidrogeoloških in hidrofizikalnih lastnostih. Pridobljeni podatki bodo predstavljali ključen vhodni element za projektante, saj jim omogočajo oceno nosilnosti, stisljivosti tal in vodoprepustnosti ter druge pomembne lastnosti," pojasnjujejo na piranski občini. "Le na osnovi teh podatkov lahko pričakujemo optimalne in trajnostne rezultate pri načrtovanju infrastrukture ter gradbenih projektov," dodajajo.

Javni natečaj za izbiro najprimernejše rešitve protipoplavne zaščite Pirana tako iz morske smeri kot kopenske smeri v primeru meteornih zalednih voda je predviden za spomladanski čas, torej po končanih geomehanskih in geohidroloških raziskavah. Po zagotovilih bo upošteval "vidike varovanja narave in kulturne dediščine ter obenem želje krajanov". Šele po zaključeni javni razpravi bo občina lahko naredila naslednje korake k pridobivanju dokumentacije ter soglasij in dovoljenj za gradbene posege.

Do takrat bo minilo precej časa, morje pa ne bo mirovalo. Na piranski občini zagotavljajo, da se bodo postavile montažne premične protipoplavne bariere na najbolj izpostavljenih ulicah piranskega polotoka, torej ulicah, ki se prečno navezujejo na območje Piranske punte. Kot navajajo, je postopek javnega naročanja barier že v teku, "zanje pa smo že pridobili tudi soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Vrednosti bodo znane po zaključku postopka javnega naročila."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija