PIRAN OBISKALA POSEBNA LEPOTICA: Od blizu si jo lahko gledate še do sobote (VIDEO)

Piran

Do sobote si v Piranu lahko ogledate lepotico po imenu Nerezinac. Obnovljena po vzoru starih lošinjskih ladij iz konca 19. stoletja se sicer nahaja na Rivi Lošinjskih kapitanov. Jadrnica na sodoben, zanimiv in interaktiven način prikazuje dolgo in bogato pomorsko tradicijo Lošinja.

Lesena ladja je pred prenovo nosila ime Dražica, nato pa so jo preimenovali v Nerezinac. Predstavlja dober primer tradicionalne ladjedelniške dejavnosti. Od leta 2010 je tudi na seznamu zaščitenih kulturnih dobrin Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške.

Ladja je hkrati tudi muzej na prostem, ki sestoji iz treh delov. Muzejska postavitev je sestavljena iz dela nameščenega na obrežju pred ladjo, dela na krovu ladje in dela nameščenega znotraj ladje na spodnjem krovu (nekdanje skladišče - čitalnica). 

Multimedijska razstava na spodnjem krovu prikazuje življenje na ladji skozi pet značilnih tematskih sklopov: posadka, hrana, tovor, pomorske poti ter ladjedelništvo in vzdrževanje. Obiskovalec je ob ogledu pozvan, da si zamisli možne zgodbe in scenarije dogajanja na ladji, saj poleg splošnih informacij o tej vrsti ladij, času njihove izdelave in uporabe ter tipu tovora, ki je bil pogost, obstaja zelo malo neposrednih podatkov. Zgodovina "Nerezinca" je skoraj popolnoma neznana.

Na obrežju pred ladjo in na krovu najdemo informacijske table z osnovnimi informacijami o ladji. Na odseku z imenom "delavnica" lahko obiskovalci preizkusijo nekatere veščine tradicionalnega ladjedelništva in vzdrževanja ladij: tesnjenje, krpanje jader, skobljanje, brušenje, zabijanje žebljev, upogibanje lesa … Prav tako se lahko na krovu ladje preizkusijo v jadralnih veščinah ali v upravljanju ladje: vezanje mornarskih vozlov, čiščenje krovov, trobljenje, dvigovanje obiskovalcev nad jermenicami, dviganje jader itd.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  18 .06. 2021 ob  20: 11
Vredno ogleda