PIRAN IN NOVA GORICA PRAVOČASNO ODDALA DRUGO PRIJAVNO KNJIGO ZA EPK 2025: Primorska poslanca svarita pred 'razprtijami'

Slovenija

Primorska poslanca SD Meira Hot in Matjaž Nemec sta danes na Facebooku podprla tako kandidaturo Pirana kot Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Kot poudarjata, se v zadnjem času po Sloveniji širijo 'teze o podpori in nepodpori politikov' kandidaturam različnih mest, ki so 'snovane na preverjenih informacijah, ki z dejstvi nimajo veliko skupnega'.

Matjaž Nemec in Meira Hot

Kot sta zapisala, se vse bolj zdi, da si želijo nekateri z dezinformacijami ustvarjati razkole med posamezniki in mesti, ki kandidirajo za EPK 2025, 'če pa je dodan še bonus ustvarjanja političnih razprtij znotraj strank, še toliko bolje'.

Kot navajata, na takšne 'teze' ne pristajata ter podpirata tako kandidaturo Pirana kot Nove Gorice in pozivata:

"Vse, ki že s pregovornimi razprtijami našo družbo blokirajo pri dobrih idejah in projektih, zaradi različnih partikularnih interesov, s tem prenehajo. Vsaj pri tako pomembnih in za Slovenijo strateških projektih kot je EPK, katerim razprtije in ustvarjanje umetnih razhajanj ne bo koristilo, temveč na dolgi rok zelo škodovalo."

V drugi krog za naziv Evropska prestolnice kulture (EPK) 2025 so se uvrstile Ljubljana, Nova Gorica, Ptuj in Piran. Vse štiri občine so tudi oddale drugo prijavno knjigo na ministrstvu za kulturo. Slovensko mesto, ki bo ob nemškem mestu Chemnitz nosilo naziv EPK 2025, bo izborna komisija razglasila predvidoma 18. decembra.

Drugo prijavno knjigo je v torek osebno na ministrstvo za kulturo oddala Ekipa GO!2025, ki pripravlja kandidaturo Nove Gorice z Gorico za EPK 2025. Kot je povedala vodja kandidature Neda Rusjan Bric, je njihovo geslo Go! Borderless, Gremo! Brezmejno, njihov cilj pa je tudi urbanističen - biti kot eno mesto, čeprav z različnima kulturama.

Poudarila je, da sta obe Gorici že sicer izjemno povezani, s projektom EPK pa bi lahko dosegli še veliko več, kar se je izkazalo že tekom priprave kandidature. Na kulturnem področju je poznavanje še vedno majhno, saj "ne poznamo jezika drug drugega oz. ga vsaj ena stran ne pozna".

Tako so pripravili čezmejne programe ter pri tem zajeli celotno regijo na obeh straneh meje. K sodelovanju so povabili umetnike iz svojega okolja, ki so ustvarili kariere po svetu, kot je denimo Marko Peljhan, kot enega glavnih investicijskih projektov v programu EPK pa je izpostavila Trg Evrope, ki povezuje Slovenijo in Italijo in ki naj bi v prihodnjih letih dobil novo podobo.

Kandidaturo Piran-Pirano 4 Istria 2025, ki povezuje Piran, Izolo, Koper in Ankaran, so na ministrstvo za kulturo, kot so pojasnili, prav tako oddali osebno. Slogan projekta Val sprememb pa, kot so zapisali, poziva k temu, da "s pomočjo umetnosti sprožijo pomemben val sprememb". "Z Valom sprememb bomo presegali stare dualizme pridobivanja in potrošnje ter predlagali nove načine dela, mišljenja in čutenja v zvezi z naravo, zaledjem, plovbo, dediščino in prihodnostjo turizma, sezonsko naravnanostjo in soljo," so dodali.

Po besedah vodje kandidaturnega procesa Martine Gamboz sodelujejo z več kot 50 kulturnimi ustanovami in zavodi, profesorji s področja kulturne znanosti in mednarodno uveljavljenimi strokovnjaki. Pridružilo se jim je več kot 45 držav, podpisali so več kot 500 namer o sodelovanju, na mednarodni natečaj Big picture, ki je v zaključni fazi, pa se je odzvalo več kot 20 mednarodnih kulturnih inštitucij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Gabrijel |  25 .11. 2020 ob  19: 53
Meira Hot ne podpira niti v sanjah EPK, saj bi zmaga Pirana prinesla preveč političnih točk piranskemu županu.