PINA PRAZNUJE 20 LET: Obletnico so pričakali z novimi prostori v Kopru (FOTO)

Koper

Kulturno izobraževalno društvo PiNA je ob obeležitvi dvajsete obletnice svojega delovanja, v družbi vseh, ki so jo skozi leta oblikovali in dopolnjevali, odprlo vrata v nove prostore na Gortanovem trgu 15 v Kopru.

Leta 1998 je bila na pobudo Zavoda za odprto družbo ustanovljena PiNA. V prvem obdobju delovanja so bile dejavnosti naravnane predvsem v zagotavljanje dostopa do interneta kot enega izmed predpogojev za razvoj odprte družbe. Danes je PiNA mednarodna organizacija, ki naslavlja skupnostne izzive z dialogom, povezuje posameznika in družbene strukture, spodbuja aktivno soudeležbo in zagovarja strpnost in odprtost.

Karlo Hmeljak, olimpijski jadralec in pesnik je prostore otvoril z refleksijo o pomenu delovanja PiNE. Kot je dejal, "PiNA sebe in nas uči o poslušanju. Njen premik in odprtje tega prostora je lahko razumljen na več načinov, vsekakor pa premišljen. V mojih očeh zadeva predvsem to, da se v prostoru, v katerem PiNA deluje, ob vseh projektih, ki jih je in še bo izvajala, odpre prostor, ki vabi, da se vanj vstopi oziroma, da se do sedaj prazen prostor napolni z vsebino. PiNA ni ne Gregorčič, ne Gortan, ampak aktivacija poslušanja. Ravno zato je premik iz prostorov na Gregorčičevi, v te na Gortanovem trgu, premik, ki opozarja na to, da ni zdaj, ko je internet v tem delu sveta skupna zadeva vseh nas, naša izgubljenost nič manjša."

Prostori, ki so jih zasnovali arhitekti Aljoša Merljak, Tabita Jerant in Marta Vrankar, bodo poleg zagotavljanja pisarniške dejavnosti desetim stalnim sodelavcem PiNE v obliki prireditvenega prostora, konferenčne sobe, sestankovalnice in čitalnice, omogočali in spodbujali srečevanja, izmenjevanja znanj, soočanje stališč in predvsem zagotavljali javni prostor dialoga in strpnosti.

Vid Tratnik, predsednik PiNE je ob tej priložnosti povedal, da so novi prostori namenjeni predvsem "omogočanju pogojev za delovanje in dejavnosti organizacije ter krepitvi dialoga z lokalno skupnostjo." Borut Jerman, podpredsednik PiNE pa je dodal, da "smo z novimi prostori postavili okvir, zdaj pa ga je potrebno napolniti z vsebino. Prostor je namenjen PiNI, PiNA pa smo ljudje. Ne zgolj tisti, ki na njej delamo, ampak vsi z željo, voljo in idejo za naslavljanje družbenih izzivov. Vrata so odprta, ker je ta prostor namenjen nam vsem, da spremenimo družbo na bolje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija