PIKALO BO ZAČASNO VODIL KULTURNI RESOR: SD v iskanju novega ministra

Slovenija

Ministrstvo za kulturo bo začasno vodil minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. To je predsedniku DZ Dejanu Židanu sporočil premier Marjan Šarec, potem ko je sprejel odstop ministra Dejana Prešička.

Jernej Pikalo

Prešičku bo sicer funkcija prenehala, ko se bo DZ z odstopom seznanil na seji. Obvestilo o odstopu ministra, ki ga je Šarec danes poslal v DZ, se na dnevni red seje DZ v skladu s poslovnikom uvrsti najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Židan, ki je tudi predsednik SD, iz katere izhaja Prešiček, je sicer v izjavi za medije pojasnil, da v stranki že danes začenjajo vsa opravila, ki so potrebna za imenovanje novega ministra ali ministrice za kulturo.

Dejan Prešiček

V desetih dneh po prenehanju funkcije ministra mora predsednik vlade predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. A je Šarec takšno obvestilo v DZ posredoval že danes.

Šarec je namreč danes sprejel odstop ministra za kulturo, želi pa, da odideta tudi državna sekretarja na tem ministrstvu. Ob tem je spomnil na nekatere dosežke ministra oziroma stvari, ki jih je minister premaknil, a ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

Prešiček je Šarcu svoj odstop ponudil v nedeljo zvečer. Nanj so leteli očitki glede zlorabe položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene, kar je tudi priznal, in šikaniranja podrejenih, kar zanika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija