PIJETE USTEKLENIČENO VODO, KER JE BOLJ KVALITETNA? Živite v veliki zmoti

Slovenija

Ameriški znanstveniki so testirali več kot 250 ustekleničenih vod iz devetih držav po celem svetu, med njimi so tudi Libanon, Indija in ZDA. Raziskavo je opravila organizacija Orb Media, vodila pa jo je ameriška profesorica Sherri Mason. Plastični delci, ki so jih odkrili v večini vod, so bili večji od debeline človeškega lasu.

Plastične nanodelce so odkrili v 93 odstotkih vzorcev vode najbolj znanih svetovnih znamk, kot so Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life, San Pellegrini, Bisleri, Epur, Gerolsteiner, Minalba in Wahah. V večini primerov je šlo za polipropilen, najlon in polietilni tereftalat (PET).

Povprečno so odkrili deset plastičnih delcev na liter vode, pri čemer je bil vsak delec večji od debeline človeškega lasu. Kot je povedala Masonova, predvidevajo, da se nanodelci sproščajo med procesom polnjenja plastenk in da večina plastike pride v vodo iz samih plastenk ter plastičnega zamaška.

V raziskavi, ki jo je Orb Medija opravila v preteklosti, so bili delci plastike najdeni tudi v vodi iz pipe, vendar v veliko manjši količini in je zato voda iz vodovoda veliko bolj varna za uživanje.

Povezavo med uživanjem nanodelcev plastike in vplivi na organizem znanstveniki še preučujejo, a že opozarjajo, da obstaja povezava z nastankom nekaterih oblik raka, zmanjšanjem števila spermijev pri moških, razvojem avtizma in ADHD sindroma (hiperaktivnost in motnje koncentracije) pri otrocih.

Deli novico:

REALIST |  16 .03. 2018 ob  14: 44
Samo ena je rešitev. Umakniti plastiko iz celotne prehrambene industrije. Samo dokler se plastika dela it nafte bo težka... :-)
Pajo |  16 .03. 2018 ob  12: 27
borba za stranke in monopol nič drugega,že videno.