PFIZER PRIČAKUJE KAR 33,5 MILIJARDE DOLARJEV DOBIČKA NA RAČUN CEPIVA: Presegel pričakovanja Wall Streeta

Svet

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer, ki je skupaj z nemškim BioNTechom razvil eno od cepiv proti covidu-19, je s poslovanjem v drugem letošnjem četrtletju presegel pričakovanja analitikov z Wall Streeta. Čisti dobiček je od drugega četrtletja lani narasel za 59 odstotkov.

V drugem četrtletju lani je Pfizer zaslužil 3,49 milijarde dolarjev čistega dobička, v drugem četrtletju letos pa 5,56 milijarde dolarjev ali 98 centov na delnico. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov je v drugem četrtletju znašal 1,07 dolarja na delnico, analitiki pa so napovedovali, da bo znašal 97 centov na delnico.

Prihodki so na letni ravni narasli z 9,86 milijarde dolarjev na 18,98 milijarde dolarjev, samo na račun prodaje cepiva proti covidu-19 se je steklo za 7,8 milijarde dolarjev prihodkov. Pfizer pričakuje, da bo s prodajo cepiva v celotnem letošnjem letu zabeležil 33,5 milijarde dolarjev prihodkov. Skupni prihodki naj bi po napovedi podjetja znašali do 80 milijard dolarjev, dobiček pa do 4,05 dolarja na delnico.

V drugem četrtletju so sicer dobro poslovale tudi druge Pfizerjeve poslovne enote. Onkološka enota je na letni ravni prihodke povečala za 19 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, enota za bolnišnice za 21 odstotkov na 2,2 milijarde dolarjev, enota za interno medicino pa za pet odstotkov na 2,4 milijarde dolarjev.

"Drugo četrtletje je bilo izjemno. Najbolj očitno glede hitrosti in učinkovitosti prizadevanj z BioNTechom za pomoč svetu pri cepljenju proti covidu-19, saj smo doslej dostavili več kot milijardo doz cepiva," je sporočil glavni izvršni direktor Albert Bourla.

Pfizer namerava letos skupaj dostaviti 2,1 milijarde doz cepiva s čimer pričakuje 33,5 milijarde dolarjev prihodka.

Pfizerjevo cepivo ima za zdaj še izredno dovoljenje za uporabo od ameriške zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA), do januarja pa pričakuje dokončno redno potrditev. Ob tem podjetje močno promovira še tretjo dozo cepiva za tiste, ki so že bili cepljeni z dvema. Ameriške zdravstvene oblasti tega za zdaj še ne priporočajo.

Ob objavi poslovnih rezultatov je Pfizer objavil rezultate študije, ki ugotavlja, da lahko tretja doza cepiva po dveh dozah pri starih med 18 do 55 let poveča zaščito pred različico delta za petkrat, pri starih med 65 do 85 let pa za 11-krat.

Delnice Pfizerja so se uvodoma po objavi rezultatov pred odprtjem borz pocenile, kasneje pa podražile za 2,24 odstotka na 43,04 dolarja za kos.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  29 .07. 2021 ob  09: 02
Je potrebno k temu se karkoli dodat?
Tej podatki komu se niso odprli oci zakaj se tako agresivno forsira cepljenje?

Zanimiva bi bila tudi raziskava koliko politikov sirom sveta ima delnice teh zdruzb.....