PETICIJE ZA POMOČ SAMOZAPOSLENIM: Podpisalo jih je že več tisoč ljudi

Slovenija

Potem ko je OZS že minuli teden pozivala k zaščiti samozaposlenih, ki jih je prizadelo širjenje novega koronavirusa, je po spletu zdaj zaokrožila še peticija. Gre za apel vladi, naj samozaposlene opraviči plačila obveznih prispevkov za socialno varstvo in pomaga tistim, ki so ostali brez dela. Peticijo je doslej podpisalo prek 6000 ljudi.

Apel vladi je namenjen pomoči socialno ogroženim samozaposlenim, ki doslej niso bili deležni nobenih ukrepov podpore, sporočajo avtorji spletne peticije. Kot so zapisali, je epidemija koronavirusa z ohromitvijo javnega življenja in zastojem gospodarstva mnoge med njimi že zelo prizadela, saj so ostali brez dela, zaradi česar bodo imeli tudi težave s poravnavanjem obveznih prispevkov za socialno zavarovanje.

Po podatkih peticije je v Sloveniji takšnih več kot 100.000 ljudi, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva.

Avtorji peticije vlado pozivajo, naj nemudoma sprejme interventni ukrep, ki bi od 1. marca do uradne razglasitve konca epidemije in ponovne vzpostavitve javnega, gospodarskega in kulturnega življenja samozaposlene oprostil plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja v višini zakonsko določene minimalne postavke ter pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela.

Oprostitve plačila v višini minimalnih prispevkov za socialna zavarovanja naj bodo upravičeni tisti, ki bodo v letošnjem letu zaslužili manj kot 20.000 evrov. Tisti, ki bodo zaslužili več, bi lahko sredstva vrnili ob obračunu dohodnine, predlagajo.

Za samozaposlene, ki so ostali povsem brez sredstev za preživetje, pa se zavzemajo, naj jim država, če so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, nameni pomoč v obliki te razlike.

Apel so pripravili Maja Megla, Beti Žerovc, Urška Jurman, Marko Jenko in Vladimir Vidmar. Doslej ga je podpisalo več kot 6700 ljudi.

Med avtorji podobne peticije je tudi Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper, ki je na družbenem omrežju Facebook ustvaril tudi skupino Za zamrznitev prispevkov, dajatev in najemnim s.p.jem in malim d.o.o.jem"Razumemo radikalno odločitev začasne prepovedi obratovanja večine trgovskih in storitvenih dejavnosti. Takšna prepoved pa ne more sloneti na polovičarskem ukrepu, ki vso breme krize prenaša izključno na obrtnike in male podjetnike, s.p.-je in d.o.o.-je," so zapisali avtorji peticije.

Vladi predlagajo naslednje: oprostitev plačila prispevkov in vseh dajatev s.p.-jem in d.o.o.-jem za čas prepovedi poslovanja; zamrznitev plačevanja najemnin in kreditov za vse, katerim je odlok onemogočil poslovanje; zamrznitev plačevanja stanovanjskih kreditov za vse, katerim je odlok onemogočil poslovanje; zamrznitev plačevanja vseh stroškov, vezanih s poslovanjem in bivanjem za vse, katerim je odlok onemogočil poslovanje; oziroma, če to ni mogoče, polovično kritje izgube s strani države v obliki izplačila polovice dvanajstine dobička iz prejšnjega leta vsem, katerim je odlok onemogočil poslovanje; kritje 50 % plače zaposlenim, napotenim na čakanje na delo doma iz državne blagajne.

Peticija je v 12 urah zbrala že več kot 4500 podpisov.

Da so mnogi samozaposleni zaradi epidemije novega koronavirusa eksistencialno ogroženi, je minuli teden večkrat opozorila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). Po njihovih navedbah naj bi bilo samo v gospodarstvu na udaru več deset tisoč samozaposlenih. Tudi OZS se je zato zavzela za poseben interventni zakon za samozaposlene.

Na ministrstvu za gospodarstvo naj bi ga že pripravljali, več pa za zdaj ni znano.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  16 .03. 2020 ob  23: 20
-1
Žalostno je to, da država postavlja kriminalce pred S.P.ji in ostale samozaposlene. To je tragikomedija !
kokodek |  16 .03. 2020 ob  16: 53
sramota, da se država na samozaposlene in mala podjetja sploh ni spomnila!!!! nujno jim je treba pomagati, ker marsikdo je samozaposlen, ker sicer sploh ne dobi službe.... velika podjetja, ki imajo dobiček ( banke, zavarovalnice...) pa naj same poskrbijo za svoje delavce, ker so veliki dobički itak na račun delavcev in odpustkov države ( nizkih davkov na kapital) …..in ko bo nova vlada hitela privatizirati zdravstvo, naj se poslanci ( še posebno Desus) spomnijo na virus, kajti samo javno zdravstvo lahko učinkovito pomaga vsem !!!! ostanimo doma in bodimo veseli!!!!!