Peticija proti davku v ponedeljek v DZ

Pobudniki peticije proti predlaganemu davku na nepremičnine bodo v ponedeljek pred začetkom seje DZ predsedniku DZ predali zbrane podpise. Z zbiranjem podpisov in javnimi tribunami bodo nadaljevali, pripravljajo predlog ustavne presoje, protesta pa zaenkrat ne bodo organizirali.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal eden pobudnikov peticije predsednik SLS Franc Bogovič, bodo v ponedeljek 15 minut pred sejo DZ, ki se začne ob 12. uri in na dnevnem redu katere sta med drugim predlog nepremičninskega davka in državnega proračuna, podpise predali predsedniku DZ Janku Vebru.

Zbranih imajo 43.000 podpisov

Bogovič pravi, da imajo zaenkrat skupno 43.000 podpisov - danes do 13. ure so na spletu zbrali 28.500 podpisov, na terenu naj bi jih bilo skupaj s podpisi sindikata kmetov z radgonskega sejma okoli 13.000, k skupni številki pa Bogovič prispeva še 1500 podpisov pod ločeno peticijo, ki jo je pripravila Skupnost občin Slovenije. Natančne podatke bodo zbrali prek konca tedna.

S peticijo želijo vlado in poslance koalicije opozoriti na široko nasprotovanje predlaganemu zakonu in na potrebo po javni razpravi. Bogovič meni, da bo državni svet na zakon izglasoval veto in da bi lahko bila priložnost za razpravo vsaj pred ponovno obravnavo v DZ - odbor DZ za finance je namreč predlog SDS zavrnil, od petih zahtev SLS za nujne seje odborov DZ pa so pred obravnavo v DZ sklicali le odbor za kmetijstvo, medtem ko naj bi ostali predsedniki odborov to storili v 15-dnevnem roku.

Tudi naslednji teden bodo nadaljevali z zbiranjem podpisov

Pobudniki peticije bodo tudi prihodnji teden nadaljevali z zbiranjem podpisov in javnimi tribunami, s pravniki že pripravljajo tudi predlog za ustavno presojo zakona. Po Bogovičevem mnenju ustavno sodišče ne bo imelo težav ustaviti uveljavitev zakona.

Glede morebitnega protesta ob obravnavi zakona v DZ - h kateremu so v četrtek pozivali na soočenju mnenj v Ljubljani, med drugimi predsednik SDS Janez Janša - pa Bogovič pravi, da v iniciativi ne načrtujejo in ne organizirajo nobenega shoda. Je pa med pobudniki peticije, dodaja Bogovič, vedno več pozivov, da se protestni shod organizira.

Deli novico: