PETI SVEŽENJ EVROPSKIH SANKCIJ PROTI RUSIJI: Od prepovedi uvoza premoga do vplutja ruskih ladij

Svet

Države članice Evropske unije so danes potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ta med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v unijo in prepoved vstopa ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča EU. Nove sankcije vključujejo tudi zamrznitev sredstev štirih ruskih bank.

Nov sveženj sankcij vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v vseh oblikah. Izvoz v EU predstavlja četrtino celotnega ruskega izvoza premoga, kar pomeni, da bo Rusija izgubila okoli osem milijard evrov dohodkov na leto, navaja Evropska komisija.

Ukrepi vključujejo tudi prepoved transakcij in zamrznitev sredstev štirih ruskih bank, med njimi druge največje ruske banke VTB. Te štiri banke imajo skupaj 23-odstoten delež na ruskem trgu.

EU po novem prepoveduje tudi vstop ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča Evropske unije. Poleg tega prepoveduje ruska in beloruska podjetja za cestni transport, ki delujejo v EU. Tako pri cestnem kot ladijskem prometu veljajo izjeme za zdravila, hrano, energijo ter humanitarne potrebe.

Četrti ukrep, vreden 10 milijard evrov, je usmerjen na izvoz v Rusijo. Prepoved bo veljala za izvoz kvantnih računalnikov in naprednih čipov, pa tudi občutljivih strojev in druge opreme. Prepovedan je tudi izvoz goriva za letala in dodatkov za goriva, ki bi jih lahko uporabila ruska vojska.

Naslednji ukrep, vreden 5,5 milijarde evrov, vključuje prepoved uvoza lesa, cementa, morske hrane in alkohola v EU. Med temi sta tudi kaviar in vodka.

Sankcije pa se nanašajo tudi na splošno prepoved sodelovanja ruskih podjetij pri javnih naročilih v državah članicah. Po novem je prepovedana tudi vsakršna finančna ali nefinančna pomoč podjetjem, ki so v lasti ali pod nadzorom ruske države.

Unija obenem uvaja nove sankcije proti posameznikom in podjetjem. Na seznam so dodali 217 posameznikov in 18 pravnih subjektov. Med njimi so tudi člani t. i. vlad in parlamentov samooklicanih republik Doneck in Lugansk.

Večina sankcij bo začela veljati z objavo v uradnem listu EU, ki je predvidena še danes.

"Te sankcije so bile sprejete po grozodejstvih, ki so jih ruske oborožene sile zagrešile v Buči in drugih krajih pod rusko okupacijo. Cilj je ustaviti to nesmiselno, nečloveško, agresivno obnašanje ruskih sil in odločevalcem v Kremlju jasno sporočiti, da jih bo njihova nezakonita agresija drago stala," je ob sprejetju sankcij povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki se danes mudi v Ukrajini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .04. 2022 ob  12: 44
Prekleti kriminalci smtdljivi! Vse pi nacrtih Sorosa Schwaba in ostalih gnojev. Ljudje pa trpimo. Kdaj bomo zaceli pometat s to golaznijo? Vse je treba spravit na vislice!