PETERLETOV ODZIV NA OBTOŽBE: "Nisem pritiskal, hotel sem si biti samo na jasnem"

Slovenija

Po sinočnji oddaji Tarča na TV Slovenija, v kateri so razkrili vmešavanje vidnih slovenskih politikov v nabavo zaščitne opreme, se danes vrstijo odzivi. Poleg gospodarskega ministra Zdravka Počivalška se omenja celo Marjana Podobnika in Lojzeta Peterleta. Peterle naj bi poskušal podjetju svoje hčerke priskrbeti sedem milijonov težak posel z nabavo mask iz Nemčije. Na očitke se je odzval na Twitterju.

V sinočnji oddaji na nacionalni televiziji ni ostalo skrito skoraj nobeno ime. Počivalšek naj bi pri Zavodu za blagovne rezerve poskušal priskrbeti 8-milijonski posel z medicinskimi ventilatorji in 10-milijonski posel z zaščitnimi maskami podjetju Geneplanet.

Pritiske naj bi izvajala tudi člana ekspertne skupine za nabavo opreme Andreja Potočnik in Mitja Terče. Še več, v začetku aprila je na zavod osebno poklical vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner in zahteval določeno dokumentacijo o projektu.

Predsednik SLS Marjan Podobnik naj bi direktorju Zavoda za blagovne rezerve Antonu Zakrajšku grozil z izgubo službe, medtem ko je lobiral za sklenitev posla s podjetjem Dobnik. Nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle naj bi pri Zakrajšku posredoval, da bi sklenili s podjetjem njegove hčerke 7-milijonski posel z nabavo zaščitnih mask iz Nemčije.

Damijan Jaklin, državni sekretar na obrambnem ministrstvu in vodja medresorske delovne skupine za pregled ponudb za opremo, naj bi pritiskal za sklenitev posla s podjetjem Inovatio.

Iz krogov Počivalška naj bi pritiskali tudi za sklenitev posla z družbo Acroni, v kateri je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina. Za podjetje Medicop naj bi se zavzemal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

Peterle se je na omenjene navedbe odzval preko svojega Twitter računa, kjer je zapisal, da v oddaji Tarča niso bili 'posredovani elementi, ki bi celovito prikazali njegov angažma'.

"Z zadevo se nisem ukvarjal, dokler nisem po TV SLO z uradnega mesta slišal, da naj bi Nemčija blokirala medicinsko opremo za Slovenijo. Poklical sem nekdanjega tesnega sodelavca kanclerja Kohla v Nemčiji in ga prosil za razlago in pomoč. On ni verjel, da bi Nemčija blokirala blago v tranzitu in me je prosil, naj mu povem, kje je kaj blokiranega, da bo lahko pomagal.

Obrnil sem se na pristojne in do danes nisem dobil podatka o tem, je pa minister Tonin javno pojasnil, da je šlo za nateg. Nek drug nateg se je zgodil s pošiljko iz Španije. Oboje me je zaskrbelo. Ko sem se o tem pogovarjal z nekim našim bivšim visokim politikom, ne ravno desne provenience, mi je svetoval – 'ne mešaj se v to'," je zapisal Peterle.

21. marca naj bi se na Peterleta obrnil človek iz Civilne zaščite in prosil za pomoč pri nabavi medicinske opreme, podobne prošnje naj bi prišle iz zdravstvenih krogov. Dva dni kasneje naj bi poklical Počivalška, ki naj bi mu dejal, da je 'vsaka pomoč dobrodošla'.

"Isti dan sem (kljub nerodnosti z nategom) ponovno poklical znanca v Nemčiji in ga vprašal, če pozna zanesljivo podjetje, ki bi lahko kar se da hitro preskrbelo nujno kvalitetno opremo in ne bi zahtevalo avansa. Svetoval je podjetje, med katerega ustanovitelji je bila Kitajka z direktno poslovno in pravno preverjeno linijo za opremo.

Ker ga poznam kot verodostojno osebo, ki je Sloveniji ob in po osamosvojitvi že veliko pomagala, sem se odločil, da priporočilo v korist Slovenije uporabim. Obrnil sem se na priporočeno podjetje in prosil za posebno pozornost do Slovenije," razlaga Peterle.

Na gospodarskem ministrstvu, kjer se je zanimal glede pogojev za ponudbe, naj bi mu dejali, da bo šlo lažje, če bo ponudba vezana na slovensko podjetje. Nemško podjetje naj bi se nato povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica Peterletova hčerka.

"Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem, ki doslej ni poznalo naših navad pri javnem naročanju. Zato sem se obrnil na pristojne na MG, MORS in Blagovnih rezerv … S težavo sem ugotovil, da je ponudba prestala osnovno preveritev, kar je bila podlaga za pripravo zavezujoče ponudbe. Ko sem od tam naprej dobival samo še nasprotujoče si informacije, sem podvomil v transparentnost postopkov in se nehal ukvarjati z zadevo. Tudi rok ponudbe je potekel

V nobeni komunikaciji nisem nič prosil, zahteval, kaj šele pritiskal ali dvigal glas. Hotel sem si biti samo na jasnem glede poteka zadev in verodostojen pred ponudnikom," zatrjuje Peterle.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  24 .04. 2020 ob  21: 50
Ko zagledam Podobnika ...............................................bljak, bljak, bljak ("propalica")!
ojoj |  24 .04. 2020 ob  14: 19
Osel zarukneni!! Pomagal je gospod Čeferin, ti si že svojo pojavo vplival, kaj ti ni jasno?
Eho |  24 .04. 2020 ob  13: 49
Tito vrni se.....


Ištrijan |  24 .04. 2020 ob  13: 23
13
Sami domoljubi! Pravi zgledni kristjani! Zato ste se tako srborito zavzemali za osamosvojitev slovenije, da jo lahko pokradete in oderete do kosti, ker prej bi vas vtaknili v kletko in ne bi več videli sonca!! SMRADI!!
vseved |  24 .04. 2020 ob  13: 18
13
Banda klerodomobranska !