Peter Prevc zmagovalec na Kulmu

Slovenski skakalec Peter Prevc (369 točk) je na drugi letošnji tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih na Kulmu prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko. Po drugem mestu na sobotni tekmi je danes ugnal vso konkurenco, skupno pa osvojil še šeste stopničke svetovnega pokala v karieri.

"Danes je bil zame res super dan. Na zadnjih tekmah sem bil ves čas zelo blizu zmage, danes pa sem jo končno le dočakal," je takoj po zmagi na največji avstrijski letalnici dejal 21-letni slovenski športnik leta Prevc in na vprašanje, zakaj so Slovenci tako dobri letalci, v smehu odvrnil: "Morda zato, ker se ničesar ne bojimo!" Drugi je bil Avstrijec Gregor Schlierenzauer (366,9 točke), tretji pa sobotni zmagovalec, 41-letni japonski veteran Noriaki Kasai (365,8).

Prevc je bil po prvi seriji tako kot že na sobotni tekmi na avstrijskem Štajerskem drugi s precejšnjim zaostankom za štirikratnim olimpijskim zmagovalcem Švicarjem Simonom Ammannom, ki je izkušeno izkoristil dobre razmere za letenje in si nabral velikih 8,9 točke prednosti pred najbližjim zasledovalcem. V finalu je nato Prevc ponovil odlično predstavo in prevzel vodstvo, izkušeni Švicar pa je pokazal premalo, da bi lahko slavil na Kulmu, in končal na četrtem mestu.

"Dan se je iztekel odlično. Poskusil sem biti umirjen, kolikor se je le dalo. Nič nisem prehiteval in to se je na koncu očitno obrestovalo. Na zmagovalnem odru smo se danes malo zamenjali in zelo sem užival ob Zdravljici," je še dejal Pero mišica, kot slovenskega skakalca kličejo reprezentančni kolegi.

Prevc, dobitnik dveh kolajn na lanskem svetovnem prvenstvu v Predazzu, ki je doslej v svetovnem pokalu zbral pet posamičnih uvrstitev na stopničke; trikrat je bil drugi in dvakrat tretji, je danes le dočakal tako želeno in težko pričakovano zmago ter na odru za zmagovalce užival ob Zdravljici. Ta mu je prinesla tudi mali kristalni globus v točkovanju smučarskih poletov za letošnjo sezono. Obenem je bila to še 35. posamična za slovenske skoke, skupaj z ekipnimi pa že jubilejna 40.

"Zmagali smo! Zelo sem vesel za Petra, da mu je uspelo zmagati in upam, da ga bo to samo še poneslo naprej in bo v tem slogu nadaljeval. Ter da se mu bodo priključili tudi drugi fantje," je dejal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus in priznal, da je, ko sta se z Janijem Grilcem peljala z letalnice, potočil solzico ob zmagi.

A med tekmo ni bil prav nič živčen, poudarja. "Ponavadi nisem nikoli živčen. Tekma je bila težka, nizke hitrosti in veter v hrbet, tako da je bilo težko pridobivati metre. Pri vseh fantih so določena nihanja," je dejal Janus in dodal: "Vesel sem bil predvsem zato, ker je Peter tudi v finalu prikazal dober polet. Včeraj je, denimo, v finalu naredil napako, ki ga je morda stala zmage, danes pa je bil dober tudi v finalu."

V finalu je nastopilo pet Slovencev; odličen nastop je uspel Juriju Tepešu (340,9), ki je s 14. mesta po prvi seriji napredoval na končno sedmo, Jernej Damjan (329,6) je zasedel 14. mesto, dvakratni zmagovalec na letalnici na Kulmu (2010, 2012) Robert Kranjec (319,2) pa je v finalu z 11. nazadoval na končno 18. mesto. Do novih točk svetovnega pokala je na današnji tekmi prišel tudi Jaka Hvala (313,5) s 25. mestom. Brez finala je s 40. mestom v prvi seriji ostal Tomaž Naglič.

V svetovnem pokalu se je Prevc po današnji zmagi povzpel na peto mesto s 507 točkami. V vodstvu ostaja Poljak Kamil Stoch (627 točk), drugi je Schlierenzauer (616), tretji pa Ammann (608).

Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih se bo nadaljevala z mini poljsko turnejo; že v četrtek bo na sporedu preizkušnja v Wisli, konec tedna pa sledita še tekmi v Zakopanah.

ike |  12 .01. 2014 ob  19: 55
bravo Pero, ti si danes naredil 10x več kot vsi naši politiki v celi njihovi delovni dobi !