Peter Florjančič, izumitelj, ki navdihuje

Ljudje

V petek so na Slovenskem oglaševalskem festivalu udeleženci prisluhnili življenjski zgodbi 94-letnika, ki je patentiral več kot 400 izumov, večkrat postal milijonar in nekajkrat revež, osebno spoznal kralje, maharadže, svetovno znane filmske igralce in režiserje ter se družil z zvezdami svetovnega kova. Živi na Bledu in še vedno ustvarja, piše knjige o svojem življenju in delu, na predavanjih pa navdušuje s svojo energijo in neprecenljivimi življenjskimi izkušnjami.


"Sem Peter Florjančič z Bleda, rojen zdaj že davnega 5. marca leta 1919 v takratni kraljevini Jugoslaviji in objemu čudovitih gora, jezera ter ljubeče družine. V svojem življenju sem moral dvakrat umreti, da imam danes 87 za dobro mero. Imel sem pet državljanstev in triinštirideset avtomobilov, da sem bil mobilen. Imel sem Nansen potni list svetovnega državljana Garrisa Davisa in najdaljši potni list, ki je danes v muzeju v Nici. Ker nisem bil nikdar na bolniški in nisem plačeval za pokojnino, je danes tudi nimam, zato se moje delo izumitelja ne sme zaustaviti. Moj poklic me je prisilil, da sem preživel petindvajset let v hotelih, štiri leta v avtomobilih, tri leta v vlakih, leto in pol v letalih ter eno leto na ladji," se je predstavil najstarejši in najboljši svetovni izumitelj.

V svojem dolgem in plodnem življenju je prijavil več kot 400 patentov, od katerih jih je kar 42 uspešnih.

Pot ga je iz Švice vodila v Monte Carlo. Njegova najožja prijatelja sta bila N. E. Ilhamy Hussein Pascha iz Istanbula in egiptovski kralj Farouk. Z Ilhamyjem Husseinom Pascho sta ustanovila podjetje Florilham (Florjančič und H. E. Ilhamy). Med leti 1946 in 1961 datira nekaj njegovih najuspešnejših izumov, med njimi so vžigalnik s stranskim vžigom, razpršilec parfuma in plastični zamašek. Leta 1957 je izumil airbag za osebna vozila, vendar takrat ni bilo ustreznih materialov in tehnologije za realizacijo ideje.

"Zdaj sem skorajda slep, ampak to ima tudi svoje dobre strani, saj moram vse potipati. Tudi ljudi, da vidim, če je ženska ali moški. Tako krasne ženske sem v mojem življenju spoznal, da sem pozabil, da sem poročen!“

Med leti 1961 in 2000 je živel na Dunaju, v Garmischu, Wallgau in Firencah, od koder se je vrnil v domovino. Na Dunaju je imel dve tovarni za izdelavo strojev za brizganje plastike. V tem času je naredil DIA-okvir za filme in najmanjši in največji stroj za brizganje plastike na svetu. Stroj MONOmat je bil med drugim razstavljen v nemškem Tehničnem muzeju. V letu 2011 (pri 92. letih) je izumil posebno papirno servieto Palbib, ki jo danes izdeluje tovarna Paloma iz Sladkega Vrha. Leta 2012 je bil imenovan za Ambasadorja aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. V tem letu je izumil zložljivo ptičjo krmilnico in valilnico, ki jo proizvaja podjetje KMK BOX iz Izole. Delal je tudi za Ferrero.

"Izumitelj mora trenirati možgane. Morate jih pa tudi sproščati. Morate znate opazovati," je prepričan Florjančič.

"Moje življenje je dokaz, da je mogoče večkrat umreti, živeti tja v pozno starost brez bolniške in pokojnine, praznovati diamantno poroko po petinšestdesetih letih skupnega življenja z isto ženo in biti v tem času prostovoljni ujetnik večjega števila žensk, kot je to vljudno priznati. Moje življenje je zgodba o tem, kako dobiti kar najhitreje državljanstvo kot begunec, postati po potrebi princ ali konte, zaslužiti svoj prvi milijon sedanjih evrov, kako živeti na pol slep in se voziti poslej le še z vlakom ter se vseeno odlično počutiti," pravi Florjančič.

"40 odstotkov je izum  ideja, 60 odstotkov pa prodajna izvedba."

Sicer pa je Florjančič zbranim še povedal, da je v pripravi nadaljevanka de Debruillar, ki "bo pritegnila gledalce s svojo vizijo, fantazijo in močjo ideje. Spregovorila bo o nuji, da smo v pravi sekundi na pravem mestu, sledila bo potovanju iz Evrope v Evropo ter iz Saint Tropeza do San Rema ter osvetlila tudi zgodbe iz življenja mojih prijateljev, znancev in vlagateljev ...", je zaključil.

Sorodne vsebine:

Timi Ećimović − svetovni mislec iz Izole

Aleš Marčič: Brez blefiranja ne gre

Chang: Prvič sem videl morje v Sloveniji

Deli novico: