PET LET PO GROZOVITEM TRČENJU: Na koprskem sodišču se je začelo sojenje vozniku avtobusa zaradi povzročitve smrtne nesreče

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču se je v ponedeljek začelo sojenje vozniku avtobusa Janezu Papežu, obtoženemu povzročitve smrtne prometne nesreče pri Razdrtem julija 2018. Obtoženi zanika trčenje v vozilo, v katerem je umrl 65-letnik, priznava pa, da je trčil v drugo vozilo, ki je bilo prav tako udeleženo v nesreči, poročata Delo in Primorske novice.

Po obtožbi, ki jo je predstavila tožilka Marjeta Može, je obtoženi smrtno prometno nesrečo, ki se je zgodila 26. julija 2018 pri Hruševju na primorski avtocesti med priključkoma Postojna in Razdrto, povzročil iz malomarnosti, saj je vozil z neprilagojeno hitrostjo glede na razmere na cesti in stanje na cestišču pred njim, poroča Delo.

Voznik naj bi kljub zastoju vozil z najvišjo dovoljeno hitrostjo 100 kilometrov na uro, vse do približno 30 metrov pred stoječim vozilom znamke chevrolet aveo, ko ga je zaznal in začel zavirati. Po prepričanju tožilstva bi vozilo lahko videl z razdalje 167 metrov, vendar zaradi hitrosti avtobusa ni mogel ustaviti, ampak je trčil v avea in ga potiskal enajst metrov in pol. Chevrolet aveo je nato trčilo v renault master z ljubljanskimi registrskimi oznakami in nato z levim bočnim delom v zaščitno kovinsko ograjo, kjer ga je obrnilo za 180 stopinj. 65-letni voznik vozila chevrolet aveo je v trčenju zaradi hude poškodbe glave na kraju umrl.

Obtoženi 57-letni voznik avtobusa iz Žužemberka, ki je v preiskavi molčal, je pred predsednikom tričlanskega senata okrožnim sodnikom Miho Špilarjem v ponedeljek dejal, da je promet takrat normalno potekal, nikjer ni bilo signalizacije za zastoj na cesti. "Na kraju sem dohitel tovornjak, cisterno, ki je vozil 90 kilometrov na uro, jaz sem vozil 100 kilometrov na uro in ga prehitel," je dejal. Med prehitevanjem na cestišču je povozil udarno jamo in se ustrašil, medtem pa se že približal koloni vozil ter zaviral nožno in z retarderjem.

"Žal nisem mogel ustaviti. Trčil sem v berlinga pred seboj in zelo mi je žal, da se je to zgodilo. Ne morem pa priznati, da sem povzročil, kar se mi očita. Trčil sem samo v berlinga," je priznal. Nesreča je voznika avtobusa tako prizadela, da je potreboval zdravniško pomoč. Toksikološko poročilo je pokazalo, da ni vozil pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc, poroča Delo.

Dve priči prometne nesreče, voznik rdečega kombija, v katerega je trčil aveo, potem ko je vanj trčil avtobus, in voznik tovornjaka cisterne, ki ga je obtoženi prehitel, sta povedala, da sta v kritičnem času lahko varno ustavila svoji vozili. Sojenje se bo z zaslišanjem drugih prič predvidoma nadaljevalo sredi maja, so navedli v Delu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija