PET EVROV ZA VSTOP V BENETKE: "Omejevanje množičnega turizma je neizbežno"

Svet

V Benetkah bodo prihodnje leto začeli preizkušati sistem vstopnic, s katerimi želijo zajeziti množični turizem, je v torek napovedal beneški župan Luigi Brugnaro. Sistem vstopnic naj bi skupno preizkušali 30 dni, predvidoma ob podaljšanih koncih tedna spomladi in poleti, cena vstopnice pa bo pet evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

#VENEZIA ????Sperimentazione del contributo di accesso, si partirà dalla primavera 2024! ????Oggi in Giunta abbiamo dato il...

Posted by Luigi Brugnaro on Utorak, 5. septembar 2023.

Po navedbah beneškega župana je preizkusu sistema vozovnic zeleno luč prižgal tudi za turizem pristojni organ v mestnem svetu. "Omejevanje množičnega turizma je neizbežno, kar pa ne pomeni, da zapiramo mesto," je Brugnaro sporočil na družbenih omrežjih. Dodal je, da bodo Benetke vedno ostale odprte za vse.

Pred pandemijo covida-19 so v Benetkah zabeležili tudi več kot 100.000 obiskovalcev dnevno. Ukrep mestnih oblasti je usmerjen predvsem v omejevanje števila dnevnih izletnikov, ki v blagajno lokalnih turističnih ponudnikov običajno prispevajo zelo malo.

Vstopnine v mesto sicer ne bo treba plačevati prebivalcem italijanske dežele Benečije (Veneto), tistim, ki v Benetkah študirajo ali so bili tam rojeni, in vsem, ki bodo v mestu prenočili. Vstopnine bi bili oproščeni tudi otroci do 14. leta starosti.

Načrt preizkusa sistema vstopnic, o katerem je bilo v preteklih letih veliko govora, mora 12. septembra potrditi še mestni svet. "Ne gre za bogatenje na račun turistov, temveč zagotavljanje boljše kakovosti življenja za domačine in omogočanje nepozabne izkušnje za turiste, ki v mestu prenočijo," je za dpa poudaril svetnik Simone Venturini, ki je v mestnem svetu pristojen za turizem.

"Po dolgem in napornem postopku je čas za konkretne ukrepe," je dejal Venturini in dodal, da je smotrno upravljanje s turizmom ključna prioriteta za mesto.

Pretekli mesec so strokovnjaki iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo oziroma Unesca predlagali, da se mesto na vodi uvrsti na seznam ogrožene kulturne dediščine, predvsem zaradi grožnje množičnega turizma. Pristojni organ Unesca bo o predlogu odločal septembra, podobno pobudo so sicer pred dvema letoma zavrnili.

Benetke in okoliška laguna sta na Unescovem seznamu kulturne dediščine sicer od leta 1987.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  06 .09. 2023 ob  23: 09
12
Tako bi moralo bit tudi za vstop v naša istrska mesta. Rampa z blagajno pa naj bo na Črnem Kalu!