Pestro pustovanje v vseh treh obalnih občinah

Koper

Vse tri občine slovenske Istre so, kot se to dogaja že več let, združile moči pri organizaciji pustovanja. Pestro dogajanje s povorkami, rajanji za otroke in ostalimi dogodki bo trajalo več kot dva tedna. 

V Kopru se bo vse pričelo z delavnicami za otroke, glavna prireditev pa bo pustna povorka, ki bo 1. marca. Trasa bo potekala od Vojkovega nabrežja prek Pristaniškega nabrežja do Ukmarjevega trga. "Pričakujemo podobno število skupin kot lani, ko jih je bilo 33, skupno je to preko 800 udeležencev," je pojasnila Jana Otočan iz Turistične organizacije Koper. Na ta dan bo v taverni potekala tudi sejem rabljenih mask. Dogajanje se bo nato že tradicionalno preselilo v Hrastovlje. Na pustni torek pa bo po mestnem jedru potekala povorka predšolskih otrok.

Zelo pestro, predvsem za najmlajše, bo tudi v Izoli. Na pustni torek bo tako povorka osnovnošolcev, ki se bodo zbrali v parku Pietro Coppo, potekala bo tudi tradicionalna predaja oblasti, saj bodo za čas pust ključe mesta prejeli otroci. "Tovrstno sodelovanje občin pri karnevalu je primer dobre prakse. Takšno sodelovanje bi lahko preslikali tudi na druge prireditve," je pojasnil Andrej Bertok, direktor Centra za kulturo, šport in prireditve Izola.

Posebnost letošnjega karnevala bodo predstavili v Piranu, kjer so lokalni gostinci pripravili posebno kulinarično ponudbo, vezano na ta čas. "Kraj bo dihal s pustom," obljublja direktor Avditorija Portorož Marko Česnik. Italijanska skupnost organizira Veliki pustni ples v gledališču Tartini, ki bo potekal že 12. leto zapored. Vstopnine za prireditev ni. V Portorožu bodo med drugim priredili tudi tradicionalno (četrto) pustno povorko, na pustno soboto se obeta rajanje za otroke, celotno dogajanje pa bodo sklenili na Belem Križu, kjer bodo že 53. zapored pokopali pusta.

Celoten program Istrskega karnevala si lahko ogledate s klikom na to povezavo

Deli novico: