PESTRI MARTINOVI DNEVI: V Vinakoper so jih počastili s tremi dogodki (FOTO)

Koper

Klet Vinakoper je v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre organizirala Martinovo degustacijo.

V kleti Vinakoper bodo letos Martinovo obeležili kar s tremi dogodki. Prvi v nizu se je odvil v četrtek, 8. novembra, v Hiši Refoška. Klet je v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre organizirala Martinovo degustacijo. Z željo po povezovanju se je tako zbralo skoraj dvajset vinarjev iz treh obalnih občin.

Času primerno so vinarji največ pozornosti namenili mladim vinom, seveda pa so poskrbeli tudi za posebnosti starejših letnikov. Številni ljubitelji žlahtne kapljice, prijatelji in poslovni partnerji kleti Vinakoper so poleg vin uživali v izbranih okusih gastronomskih ponudnikov; Agrarie Koper, Delamarisa, Foggy tartufov, Krasa, Lifeclassa, Tramontane in oljčnega olja Morgan.

Direktor kleti Vinakoper Borut Fakin je na dogodku povedal: "Na svetovni ravni zgodbe samih destinacij vina postajajo pomembnejše od pridelovalcev samih, zato bomo le v sodelovanju z ostalimi akterji na tem področju delali korake naprej v smeri povečanja prepoznavnosti naših vin doma in v tujini. Pri promociji bodo tudi v prihodnje posebno vlogo imeli naši ambasadorji vin, zato mi je v posebno čast, da bomo danes imenovali novo botro malvazije in botra refoška".

V kleti Vinakoper že več kot dvajset let gojijo zanimiv običaj. Vsako leto namreč imenujejo botro in botra malvazije in refoška. Botri so veliki ljubitelji vin, ki prihajajo iz gospodarstva, gostinstva, medijev, kulture, glasbe in imajo prav posebno afiniteto do vina. Letos je ta čast pripadla Dragici Petrovič in Dimitriju Picigi, ki bosta zagotovo poskrbela, da bo širjenje dobrega glasu o vinih  po naši deželi in svetu uspešno in slišno. Dogodek sta s svojim obiskom počastili tudi vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič in vinska kraljica slovenske Istre Julija Jogan, ki je zbrane navdušila s pevskim nastopom.

V kleti bo tudi danes pestro, potekal bo Wineacademy, vodena delavnica pod taktirko glavnega enologa Boštjana Zidarja z naslovom "Od mladega vina do arhive". Nazorno bo razkrila razvoj vina, zorenje in njegov potencial skozi leta. Razpon doživetij in znanj, s katerimi se na delavnicah srečajo, je zelo širok, od osnov degustiranja vina pa vse do arhivskih vin.

V soboto, 10. novembra, bodo odprli vrata kleti in vas popeljali na brezplačen ogled, ki mu bo sledila degustacija mladih in nagrajenih vin. Pričakujejo vas, da se jim pridružite na organiziranih ogledih ob 10.00, 13.00 in 16.00.

Deli novico: