PESTER DECEMBRSKI PROGRAM V POKRAJINSKEM MUZEJU KOPER: Za vse starostne skupine

Koper

V prostorih Pokrajinskega muzeja Koper se bo v prazničnem decembru odvil pester nabor najrazličnejših prireditev in dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam. Zveste obiskovalce in ljubitelje muzejske dejavnosti vabijo na poučne, predvsem pa ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale pod strokovnim vodstvom.

1. december / 12.00 / Muzejska galerija (Kidričeva ul. 23 a)

Občasna razstava Ne/vidne ženske Istre: ISTRANKE, POTOVKE, ŠAVRINKE

Žensko trgovanje med Trstom in zaledjem je bilo konec 19. stoletja in med obema svetovnima vojnama zelo živahno. Predstavljene bodo sekundarne pridobitne panoge s katerimi so se ukvarjale predvsem ženske.

3. december / 11.00 / Muzejska galerija (Kidričeva ul. 23 a)

Voden ogled razstave Istranke, potovke, Šavrinke s kustosinjo etnologinjo Tino Novak Pucer

3. december / 10.00–13.00 / Palača Belgramoni-Tacco (Kidričeva ul. 19)

Delavnica za odrasle: Tkanje s karticami

Tkanje s karticami je neke vrste "prazgodovinsko programiranje", ki omogoča predvsem tkanje trakov s poljubno kompleksnim okrasom, ob tem pa krepi zbranost, umirjenost, ročne spretnosti, ustvarjalnost in abstraktno mišljenje. Na delavnici se boste spoznali z osnovami in si izdelali manjši izdelek. Tkanje vodi avtorica delavnice, arheologinja Maruša Bizjak.

9. december / 10.00 / Etnološka zbirka (Gramscijev trg 4/5)

Glasbena delavnica: "PISKAJ IN MUĆI!"

Delavnica je namenjena prenosu znanja izdelave preprostih istrskih ljudskih glasbil na udeležence, ki bodo tako tudi sami postali nosilci te nematerialne dediščine znanja o izdelavi glasbila, lahko ga bodo kasneje sami izdelovali in bodo veščino izdelovanja lahko posredovali naprej. Udeleženci se bodo seznanili z glasbeno dediščino istrske ljudske glasbe. Delavnica je primerna za otroke od 8. do 14. leta, ki se je lahko udeležijo tudi starši ali stari starši, ter na ta način lahko služi tudi kot medgeneracijsko druženje. Delavnico vodi Marino Kranjac, istrski pevec in godec.

10. december / 10.00 / Etnološka zbirka (Gramscijev trg 4/5)

Delavnica kvačkanja za odrasle

Ogledali si boste kako so včasih krasili blago s čipkami in vezeninami. Ali veste, da so čipke sprva imele povsem praktični namen in so zaključevale ali obrobljale tkanino in tako preprečevale podiranje ali paranje tkanine? Na delavnici se boste naučili osnov kvačkanja in skvačkali svoj izdelek. Delavnico vodi Vojka Vidakov.

11. december / 9.00–18.00 / Palača Belgramoni-Tacco (Kidričeva ul. 19)

Mednarodni znanstveni simpozij 5. dan kaštelirjev/gradišč, Arheologija Zgornjega Jadrana: interpretacija – implementacija

15. december / 11.00 / Palača Belgramoni-Tacco (Kidričeva ul. 19)

Otvoritev razstave Koper-Capodistria 1500, obdobje 524 – 932

V sklopu projekta Koper 1500, ko se obeležuje tisoč petstoto obletnico nastanka srednjeveškega Kopra, ki se ga povezuje s posvetitvijo Nazarija iz Boršta v koprskega škofa leta 524, se odpira razstava Koper-Capodistria 1500, obdobje 524 – 932.

16. december / 10.00 / Palača Belgramoni-Tacco (Kidričeva ul. 19)

Družinska delavnica: Okrasite božično drevesce, kot so ga nekoč

Na delavnici se bo okrasilo božično drevesce, kot so ga krasili v preteklosti, posejalo božično žito ter izdelalo papirnate jaslice. Vabljeni otroci, starši in "nonoti" ter "none", da se pridružite in dopoldan preživite v prijetni družbi.

19. december / predstavitev ob 12. uri, otvoritev s predavanjem ob 18. uri / Palača Belgramoni-Tacco (Kidričeva ul. 19)

Vitrina meseca, Dediščina in moč mitov: Koprski Aktajon

20. december / 18.00 / Palača Belgramoni-Tacco (Kidričeva ul. 19)

Statuta Kopra iz leta 1423 - 600 let

V letošnjem letu se obeležuje tudi 600 let od potrditve koprskega statuta v doževi palači 8. marca 1423. Ob tej svečani priložnosti vljudno vabljeni na predstavitev 1. izdaje faksimila Statuta Kopra iz leta 1423, ki ga danes hrani Državni arhiv v Benetkah.

Prisrčno vabljeni preživeti  praznične dni v Pokrajinskem Muzeju Koper. Predvsem pa spremljajte aktualne dogodke na njihovi spletni strani. Več informacij je na voljo TUKAJ.